Bosna i Hercegovina     | 12.11.2022. 14:51 |

USK - Novembar u znaku oboljelih od dijabetesa

FENA Foto: Fena

BIHAĆ, 12. novembra (FENA) – Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa Unsko-sanskog kantona, povodom 14. novembr, Svjetskog dana dijabetesa, organiziralo je u Bihaću trodnevni edukacijski događaj pod nazivom „Plavi novembar“ kako bi skrenuli pažnju javnosti i nadležnih institucija na probleme s kojima se suočavaju osobe oboljele od dijabetesa.

Danas prvog dana ovog događaja, upriličena je prezentacija za medije na kojoj su se obratili  Rubija Kulenović, predsjednica Udruženja, Adnan Alagić ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi USK, te Ena Kurtović, članica Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa USK. Predsjednica Kulenović je napravila uvodnu riječ u okviru koje je upoznala sve prisutne o osnivanju Udruženja, prvim koracima u radu i aktivnostima, te o promjenama koje su napravili tokom šest godina postojanja.

- Napravili smo velike promjene u smislu da smo pokrenuli sva dešavanja vezana za dijabetes. Udruženje broji 112 članova, osoba koje su oboljele od dijabetesa tip 1, a imamo članova od  tri do 55. godina starostii. Uspjeli smo obezjediti inzulinske pumpe, naša djeca imaju refundaciju senzora u punom iznosu preko ZZO USK do 26 godina starosti. Isto tako glukagol injekcije po posebnom programu, zatim imamo edukativne radionice i predavanja po školama i kantonalnim institucijama, sve ono što je jako bitno za podizanje svijesti o dijabetesu. Međutim, pored svih naših priča i predavanja, još uvijek nam se dešava da nam se djeca vraćaju iz domova zdravlja sa neprepoznatim dijabetesom i njegovim simptomima. Dakle, svijest o ovoj bolesti nije na onom nivou na kojem bi trebala biti - istakla je Kulenović

Ona je pozvala institucije čija je ovo nadležnost, da se aktivnije pozabave ovom problematikom u cilju kvalitetnog liječenja da bi se spriječile komplikacije poput kardiovaskularnih oboljenja, amputacija, dijalize, slabovidnosti i svega ostalog što prati oboljele od dijabetesa.

Vlada Unsko-sanskog kantona je u ovom mandatu podržavala rad Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa Unsko-sanskog kantona, a poriječima ministra Alagića, ta podrška će se nastaviti i u budućnosti.

- Posebno bi zahvalio medijima jer je vrlo bitno da se glas ovih ljudi čuje u javnosti. Mi u Vladi kantona pomažemo ovo i slična udruženja i to treba biti jedna redovna i najnormalnija obaveza. Sigurno ćemo i dalje pomagati rad ovakvih udruženja jer sredstava ima dosta da bi se pomoglo građanima, jer oni su i glavni finansijeri budžeta i njima ta sredstva treba i vraćati kroz ovakvu podršku - kazao je ministar Alagić

Za Enu Kurtović život se promjenio 19. decembra 2008. godine, kada joj je otkriven dijabetes. Tada je doživjela šok a život joj se sveo na provođenje dana u bolnici i kod ljekara. Ustajanje tokom noći i odlazak u duge šetnje sa roditeljima, bile su joj svakodnevica.

- Kada se vratim u to vrijeme, oboljeli od dijabetesa nisu imali ništa. Nedovoljan broj kartica, iglica i inzulina bili su naša realnost. A ono što nemaš, to moraš da kupiš. To se promjenilo i danas koristimo senzore za kontinuirano mijerenje šećera koji mijenjaju 14 dana bockanja i mijerenja šećera. Nas sedam je trenutno na inzulinskim pumpama na USK-u. Radi se o uređaju koji 24 sata regulira nivo glukoze u krvi i održava je u normali. Ide se na to da sva djeca dobiju inzulinske pumpe i nadamo se da će to uskoro biti - kazala je Ena i zahvalila Udruženju, vlastima i institucijama koje su doprinjele da to bude tako.

Danas prvog dana događaja predviđena su dva predavanja o dijabetesu, a za sutra je planirana projekcija tri filma u Cinestaru Bihać. U ponedjeljak, 14. novembra, na trgovima gradova i općina USK-a biće postavljeni štandovi na kojima će se dijeliti materijali edukativnog karaktera, besplatno mjeriti ŠUK i krvni pritisak, te dijeliti aparati i uređaji kojeoboljeli od dijabetesa koriste.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

Svjetski dan dijabetesa - Ministarstvo zdravstva KS podržalo dva projekta prevencije tog oboljenja

Endokrinolog Tomić o osnovnim smjernicama dijabetičarima: Zdrava prehrana i fizička aktivnost

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu