Bosna i Hercegovina     | 12.11.2022. 12:29 |

Magazinović: Konferencija UN-a o klimi ujedinila čitav svijet na problemu klimatskih promjena

FENA Aida Kovač, Foto: FENA

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Ključna konferencija Ujedinjenih naroda o klimi, u Egiptu, okupila je i ujedinila čitav svijet na problemu klimatskih promjena čije posljedice danas vide čak i oni koji su ignorisali ili nipodaštavali veličinu njihovih razmjera - kazao je za Fenu poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH Saša Magazinović.

Poslanici i članovi Zelenog kluba Saša Magazinović i Jasmin Emrić prisustvovali su Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (COP27), koja se ove godine održava u Sharm El-Sheikhu, Egipat.

 - Iako sve zemlje svijeta imaju 'jednake obaveze' u borbi protiv klimatskih promjena, jasno je da svi nismo jednako odgovorni za klimatske promjene i njihove posljedice. Jednako tako nije ista ni odgovornost u ublažavanju posljedica. Ekonomski i industrijski razvijene države, istovremeno kao najveći zagađivači, moraju podnijeti najveći teret ove borbe - smatra Magazinović.

Kaže da je upravo o tome govorio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, najavivši da je došlo vrijeme za istorijski dogovor između razvijenog dijela svijeta i zemalja u razvoju s ciljem finansijske pomoći i ubrzanja zelene tranzicije.

- U tom smislu se očekuje definisanje preciznog vremenskog okvira za distribuciju novčanih sredstava za zemlje u razvoju, ali i stvaranju zasebnog fonda za neizbježne i nepovratne posljedice klimatskih promjena. Ukratko, da veliki plate bar dio borbe protiv klimatskih promjena za 'male' - navodi Magazinović.

Po njegovim riječima, COP27 se dešava u izuzetno složenim geopolitičkim okolnostima, prije svega izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i ekonomskim posljedicama koje je agresija izazvala širom svijeta.

Zbog toga, navodi on, ne treba da čudi informacija UN-a da je 50 najsiromašnijih država blizu bankrota. Logično pitanje koje se postavlja je kako da te države, kao i mnoge druge koje imaju ogromne ekonomske probleme, uopšte mogu učestvovati u borbi protiv klimatskih promjena. Solidarnost ekonomski moćnih je zapravo jedini odgovor, a taj odgovor mora biti konkretizovan i vidljiv jer borba protiv klimatskih promjena košta jako mnogo.

- COP27 je prvorazredni politički događaj, Praćen sa velikim brojem bilateralnih susreta svjetskih državnika. Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih država koja na COP27 nije predstavljena na predsjedničkom, premijerskom niti ministarskom nivou. Mnogo to govori o političkoj kratkovidosti i potrebi promjena u Bosni i Hercegovini – zaključio je Magazinović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Magazinović: Takmičimo se djelima, a ne riječima

Novi američki izaslanik za klimu želi da Kina ubrza prelaz sa ugljena

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana