Regija     | 11.11.2022. 18:16 |

Vučić ne vidi kompromisno rješenje za Kosovo

FENA Agencije

BEOGRAD/PARIZ, 11. studenoga (FENA) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u petak da Srbiju čeka komplicirana situacija na Kosovu poslije 21. studenog kad Priština namjerava početi naplatu kazni Srbima koji ne budu imali RKS tablice na vozilima.

 

Teško je pronaći racionalan prijedlog ako znate da Kosovo ima zaštitu veoma moćnih zemalja, rekao je Vučić novinarima srbijanskih medija na Pariškom mirovnom forumu, uz tvrdnju da Priština može "raditi što hoće, jer će uvijek imati njemačku i britanski podršku".

Vučić se u petak, na marginama Foruma, sastao s šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a središnja točka razgovora bila je kriza na Kosovu, potaknuta namjerom vlade Albina Kurtija da primijeni odluku o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji.

Beograd tu odluku samatra "protupravnom" i suprotnom Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa, potpisanom pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013. 

 "Ne vidim mogućnost kompromisnog rješenja, kazao je on, ocijenivši da se Priština odbija ponašati sukladno međunarodnom pravu.

"Kurti pokušava jednostranim potezima da suštinski i de fakto protjera Srbe s njihovih ognjišta", istaknuo je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Ustvrdio je da "pojedini u Europi čekaju da Srbija napravi grešku, kako bi svalili krivinju na Beograd".

Vučić je odbacio ideju da se o Zajednici srpskih općina (ZSO) raspravlja u okviru francusko-njemačkog plana za Kosovo.

Službeni Beograd ustrajava u zahtjevima da kosovske vlasti ispune svoju obvezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO, a od EU-a traži da tome bude jamac ili da priopći da taj sporazum više ne vrijedi kao dio procesa normalizacije odnosa dviju strana. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Vučić: Srbija ne želi u NATO, već ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost

Vučić najavio: Beograd će možda morati uvesti sankcije Rusiji

Vučić: Plan EU-a za Kosovo je "non paper" i neformalni dokument

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi