Kultura     | 11.11.2022. 13:07 |

Zagreb: Alminu Kaplanu uručeno Kočićevo pero za knjigu "Kućni ljudi"

FENA Agencije, Foto/ Hina

ZAGREB, 11. studenoga (FENA) - Nagrada Kočićevo pero jesen 2022., koju dodjeljuje Zadužbina Petra Kočića iz Banje Luke, uručena je u petak u Zagrebu u sklopu sajma Interliber bosanskohercegovačkom pjesniku i prozaistu Alminu Kaplanu za knjigu "Kućni ljudi" koju je objavio sarajevski nakladnik Buybook.

 

 

Nagradu ova banjolučka Zaklada dodjeljuje od 1995. za visoka postignuća u suvremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve ideje i misli, a Kaplanu ju je jednoglasno dodijelio žiri u sastavu Miljenko Jergović, Mladen Vesković, te direktor i glavni urednik Zaklade i predsjednik prosudbenog žirija Nikola Vukolić, javlja Hina.

"Dobrih knjiga nikad dosta, a to pokazuje i ova knjiga Almina Kaplana, koja je jedan veliki duhovni spomenik, najljepše igralište za čitatelja", rekao je Vukolić na dodjeli upriličenoj na štandu Buybooka u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma. "Knjiga 'Kućni ljudi' pisana je lijepim kočićevskim jezikom, iskreno, toplo i s puno ljubavi. Neka su njena poglavlja prave literarne freske našeg vremena. Almin Kaplan, kao rijetko koji pisac, diše jedino kada piše", rekao je Vukolić. Poželio je dobrodošlicu knjizi i njezinu autoru u krug dobitnika Kočićeva pera.

Član žirija Miljenko Jergović pozvao je čitatelje da prije čitanja obavezno obrate pozornost na crtež u knjizi, koji je amaterski tlocrt kuće u kojoj žive 'kućni ljudi', a koji će ih podsjetiti na njihove vlastite tlocrte, "jer od tlocrta doma sve počinje, i na tlocrtu doma sve i završava".

On je u obrazloženju nagrade istaknuo kako je Kaplan jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i južnoslavenskih pisaca prvog naraštaja nakon Jugoslavije koji je podjednako prisutan u Sarajevu i Zagrebu, a o njegovom se djelu govori i piše i u Beogradu. Knjiga "Kućni ljudi" je roman-dnevnik koji se bavi svakodnevicom obiteljskog života, "tihom dramom života na našem dijelu Balkana, početkom trećega desetljeća novoga milenija".

Kaplan je zahvalio na nagradi istaknuvši kako mu je izrazita čast što je dobio jednu takvu regionalnu, međunarodnu nagradu, osobito s obzirom na činjenicu da dolazi iz Bosne i Hercegovine, iz malog sela pokraj Stoca, a upravo se nalazi u Zagrebu gdje je primio nagradu Zadužbine koja je registrirana u Banjoj Luci i Beogradu.

"Kad na sve to dodamo ime pisca po kojemu se nagrada zove, a to je Petar Kočić, koji je nekako prirodno moj pisac i pisac kojega sam oduvijek čitao i vraćao mu se, ne preostaje mi ništa drugo nego da po drugi put kažem da mi je čast", poručio je.

Nagrada Kočićevo pero dodjeljuje se svakog godišnjeg doba, a na kraju godine se među laureatima bira dobitnik Kočićeve knjige. Nagrada Kočićevo pero jesen tradicionalno se dodjeljuje na Interliberu.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Muškarac u Zagrebu hodao gol i razbijao aute sjekirom, policija u kući pronašla tijelo žene

Prevarili žene predstavljajući se lažno putem SMS-a kao sinovi

Hrvatska protiv Portugala u Splitu

Promo

BH Telecom - Gledaj Euro svuda i na svim uređajima

Projekt BOOST: Partnerstvo između More Screensa i Pravnog fakulteta

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije