Svijet     | 10.11.2022. 10:34 |

Evropski medijski forum -Čitaocima najvažnije ko stoji iza medija

FENA Lejla Nuhanovic, Foto: Screenshot

BRISEL/SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Istraživanja su pokazala da je čitaocima najvažnije da bi vjerovali medijima ko stoji iza medija i da ima impressum na kojem se zna ko stoji iza vijesti, izjavio je direktor poslovnog razvoja Henneo Ignacio Martínez de Albornoz Tarongi na panelu trećeg izdanja Evropskom medijskog foruma koji se održava danas u Briselu.

 

Tema ovog panela je "Nove prakse po standardima i urednička nezavisnost" na kojoj se razgovaralo o transparentnosti, novinarskim standardima i internim zaštitama kako bi se izgradilo povjerenje publike i zaštitila urednička nezavisnost.

Na panelu se govorilo o načinima finansiranja medija i oglašivačima.

- Vrlo često se dešava da vam kompanije kažu "Nećemo vam dati novac jer nam se ne sviđa način na koji ste izvještavali o temi". Ili jednostavno neće stavljati reklame jer im se ne sviđa sadržaj. Na primjer, tokom pandemije Covida, kompanije u Španiji su skoro pa prestale stavljati reklame u medije jer niko nije želio da stavlja reklame pored broja umrlih. Tada smo bili prisiljeni smišljati novi sadržaj kako bi privukli oglašivače - kazao je Tarongi.

Po pitanju uredničke nezavisnosti, panelist Olle Zachrison, šef strategije za digitalne vijesti Sveriges Radio (Švedski javni radio) rekao je da su u nordijskim zemljama nezavisnost urednika u odabiru vijesti i izvještavanju o događajima na prilično velikom nivou, kao i da nemaju izazova u tom pogledu.

- Trenutno je naš najveći izazov kako da privučemo tinejdžere da čitaju vijesti jer se radikalno mijenja način na koji ljudi dobijaju vijesti. Sad se koriste platforme na društvenima mrežama, a svjedoci smo sve veće popularnosti TikToka tako da se mi pokušavamo orijentisati na taj način - kazao je Zachrison.

On je zaključio da je urednička nezavisnost veći probem u državama poput Poljske i Mađarske zbog represije nad medijskim slobodama u tim zemljama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli