Bosna i Hercegovina     | 07.11.2022. 14:33 |

Beč razvio prvi softver za izračunavanje finansijske uštede kroz ozelenjavanje zgrada

FENA Saopćenje, Foto/ Eurocomm-PR Sarajevo

BEČ, 7. novembra (FENA) - Gradske vlasti Beča su razvile inovativno softversko rješenje za izračunavanje direktne finansijske protuvrijednosti kod ozelenjavanja objekata. Upotrebom softvera Greenvaluation postaje vidljivo koliko novca generiraju zeleni projekti ili koliko novca se aktivno štedi sprovedenim mjerama, a također pomaže i pri planiranju daljnjih projekata,  prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

Ozelenjavanjem zgrada ne samo da se povećava vrijednost nekretnine, već se štedi električna energija i samnjuju troškovi otpadnih voda. Isparavanje vode iz biljaka zamjenjuje skupe klima uređaje, dok se kanalizacioni sistem, zahvaljujući zadržavanju i skladištenju vode, dugoročno rasterećuje.

Osim novčane vrijednosti softver prikazuje i mnoge druge efekte, kao npr. kapacitet proizvodnje kiseonika, skladištenje CO2 i apsorpciju zračenja.

Greenvaluation se temelji na GREENPASS® tehnologiji, koja procjenjuje podatke iz zelene infrastrukture (npr. zelenih fasada ili krovova, drveća, parkova, zelenilo po sredini ili uz rub ceste, itd.) i njihove mikroklimatske efekte za određeno područje. Ovi efekti mikroklime su povezani sa vremenskim podacima u realnom vremenu i prevedeni u eure koristeći naučno potvrđene metode evaluacije. Na taj način se može precizno odrediti konkretan efekat ozelenjavanja u određenom vremenskom periodu.

Korisnici softvera tako mogu pristupiti preciznim podacima o zelenoj infrastrukturi i, na primjer, pouzdano predstaviti razlike između kišnih mjeseci i toplih perioda.

Ovaj postupak je razvijen na osnovu stvarnih analiza te je već nekoliko puta testiran. Novu tehnologiju sada mogu koristiti gradske uprave kao i vlasnici zgrada.

Softverom je na primjeru "zelenog hotela" Boutique u Beču za godinu dana utvrđena ušteda od 2.000 eura na troškovima električne energije za hlađenje zgrade. Istovremeno je zadržano 488.500 litara kišnice uz rasterećenje kanalizacionog sistema.

 

 

 

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike