Bosna i Hercegovina     | 31.10.2022. 12:20 |

FUP upozorio na učestalu 'phishing' prevaru putem interneta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Federalna uprava policije upozorila je građane na sve učestaliji pojavni oblik takozvanog 'phishing' kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine. Radi se o pripremnim radnjama nepoznatih osoba radi počinjenja krivičnog djela 'prevara'.

Kako su naveli u saopćenju, u posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

Jedan od primjera je da se nepoznate osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te navode kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku.

To se radi s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi on poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist nepoznate osobe.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Isak podržao KK 'Leopard' i polaganje za viša karate zvanja u Zavidovićima

Delegacija Ureda za unutrašnje poslove turske ambasade posjetila FUP

U Sarajevu uhapšene dvije osobe zbog prometa drogom, te posjedovanja vatrenog oružja i municije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo