Bosna i Hercegovina     | 27.10.2022. 11:43 |

U Beču se gradi prva pametna poslovna zgrada bez grijanja

FENA Saopćenje, Foto/ Patricia Bagienski-Grandits

BEČ, 27. oktobra (FENA) - U jednom od najvećih pametnih naselja u Evropi, Seestadt Aspern u Beču, postavljen je kamen temeljac za prvu poslovnu zgradu bez grijanja. Zgradu održava toplom sama konstrukcija, za koju su arhitekte pronašle inspiraciju u termitnjacima. Prema navodima projektanata, temperatura u zgradi bit će između 22 i 26 stepeni. 

Zidovi od cigle debljine osamdeset centimetara, troslojni drveni prozori i moderna senzorska tehnologija osnovne su karakteristike najnovije poslovne zgrade Robin na 7.000 kvadratnih metara u Beču. 

U kompleksu zgrada koji se sastoji od tri bloka biće 300 radnih mjesta. Posebnost ove zgrade je u tome da ni grijanje ni hlađenje neće emitovati ugljendioksid. 

- Ideju za dizajn ventilacije dali su nam termiti. Grijna tijela će biti sami ljudi, jer svako ljudsko tijelo emituje 80-90 W toplote u svoju okolinu. I toplota koju emituje rasvjeta se pohranjuje u zidove od cigle - objašnjava šef koncerna za razvoj nekretnina Erwin Soravia.  

Zahvaljujući tradicionalnim građevinskim materijalima i savremenoj tehnologiji, u zgradi će uvijek biti najmanje 22 stepena i bez grijanja, uz ugodnu atmosferu i visok kvalitet zraka u prostorijama. 

Budući da nema potrebe za troškovima na hlađenje i grijanje zgrade, a naglasak je na softveru umjesto na hardveru, režijski troškovi ostaju uvijek 30 posto niži od onih u tradicionalnim poslovnim zgradama.  

Završetak izgradnje tog inovativnog kompleksa očekuje se 2024. godine, javlja Eurocomm PR Sarajevo. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'