Bosna i Hercegovina     | 25.10.2022. 12:33 |

Razvijanje medijske pismenosti važan faktor u borbi protiv dezinformacija (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Promovisanje vještina i znanja iz oblasti medijske pismenosti u cijelom društvu važan je faktor u borbi protiv dezinformacija, istaknuto je na dvodnevnoj konferenciji o medijskoj i informacijskoj pismenosti koja je počela danas u Sarajevu.

Šefica ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova izjavila je da su studije pokazale da je internet veliki izvor informacija za odrasle u BiH, dok je radio sveden na 30 posto, a štampa na 13 posto.

Navela je da se situacija u posljednjih 20-ak godina radikalno promijenila po pitanju glavnih izvora informacija, ali da je još važnije što se stiče dojam da građani potcjenjuju svoju sposobnost da kritički analiziraju informacije.

Pomoćnica direktora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Amela Odobašić rekla je da je medijska pismenost važna jer je potrebno izgraditi mehanizme za suprotstavljanje deziformacijama.

Naglasila je da RAK nema eksplicitnu nadležnost da reguliše medijsku pismenost, ali su se pozicionirali kao institucija koja oko sebe okuplja sve koji se bave tim pitanjem.

Konsultantica Vijeća Evrope Bojana Kostić poručila je da je glavni aspekt medijske pismenosti sposobnost da kritički propitujemo medijske sadržaje i da učestvujemo u društvu kao aktivni građani.

U okviru konferencije bit će realizovana i radionica "Primjena, unaprjeđenje i promovisanje evropskih i međunarodnih standarda medijske i informacijske pismenosti u BiH".

Konferenciju je organizovala Regulatorna agencija za komunikacije u saradnji sa Vijećem Evrope.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Suizvjestitelji PSVE u monitoring posjeti Bosni i Hercegovini

Bašić predao akreditivna pisma generalnom sekretaru Vijeća Evrope

Regulatorna agencija za komunikacije - Korištenje mobilnih telefona tokom putovanja

Promo

Otvoren konkurs za sedmi ciklus m:tel App takmičenja

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima