Svijet     | 24.10.2022. 11:32 |

Kompanija Imerys otvara rudnik litijuma u Francuskoj, želi postane glavni dobavljač za EU

FENA Internet

PARIZ, 24. oktobra (FENA) - Francuska kompanija Imerys objavila je u ponedjeljak planove da postane vodeći dobavljač litijuma u Evropi kroz rudarski projekat u centralnoj Francuskoj, kroz plan da električna vozila budu široko dostupna stanovništvu, ali sve to podstiče ogromnu potrebu za litijumom, koga još zovu i 'bijelim zlatom', javlja AFP. 

Kompanija Imerys objavila je da rezultati istraživanja sprovedenih u njenom rudniku Beauvoir u departmanu Allier u centralnoj Francuskoj omogućavaju proizvodnju oko 34.000 tona litijum hidroksida u narednih 25 godina počevši od 2028. godine i da bi to mogo osigurati baterije za 700.000 električnih automobila.

Najava dolazi u trenutku kada evropski rudari žure da pokrenu domaću proizvodnju ove sirovine, ključne komponente za proizvodnju električnih vozila, koja se trenutno gotovo u potpunosti nabavlja izvan EU bloka.

Električni automobili su ključni dio planova Evropske unije za smanjenje štetnih emisija, a blok pokušava smanjiti oslanjanje na isporuke baterija iz Azije kroz projekte s evropskim proizvođačima automobila i stručnjacima za baterije.

Obilazeći sajam automobila u Parizu prošle sedmice, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je za finansijski dnevnik Les Echos da njegova administracija želi da električna vozila učini "dostupnima svima".

Macron je potom najavio niz mjera koje će omogućiti domaćinstvima da nabave električna vozila.

S obzirom da EU želi zabraniti prodaju vozila s motorima s unutarnjim sagorijeanjem od 2035. godine, Francuska pokušava postepeno ukinuti automobile na fosilna goriva.

Iako se ovaj potez smatra ključnim korakom na putu ka energetskoj tranziciji, on također predstavlja ozbiljan problem: zahtijevat će ogromne količine metala potrebnih za proizvodnju baterija, posebno litijuma.

Gotovo svi kritični minerali trenutno se nabavljaju van evropskog kontinenta, a Kina dominira u globalnom lancu snabdijevanja. Glavni svjetski dobavljači litijuma također su Australija i Argentina.

Od 2015. godine, obim proizvodnje litijuma – također poznat kao 'bijelo zlato' – utrostručio se širom svijeta, dostigavši ​​100.000 tona godišnje do 2021. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je prošlog mjeseca da će "litijum i rijetki metali uskoro biti važniji od nafte i gasa", dodajući da će se potražnja za njima unutar EU bloka povećati pet puta do 2030. godine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Građani Lopara protive se kopanju litijuma i traže zaštitu od NSRS

Požar u francuskoj fabrici za reciklažu u kojoj se nalazi 900 tona litijumskih baterija

Promo

Otvorena nova poslovnica Addiko Bank Sarajevo u centralnom dijelu grada

M:tel: Bez prekida u komunikaciji i za vrijeme kolapsa elektroenergetskog sustava

Konferencija Connecto 2024. u Intera Tehnološkom parku u Mostaru