Svijet     | 17.10.2022. 16:20 |

Kineska Komunistička partija vodila istragu protiv pet milion članova zbog moguće korupcije

FENA Internet

PEKING, 17. oktobra (FENA) - Kineska vladajuća Komunistička partija saopćila je da je ispitala skoro pet miliona članova zbog moguće korupcije tokom protekle decenije, uz formalne krivične postupke protiv 553 osobe.

Nije poznato da će vijesti o ovome smanjiti rastući ekonomski pad i vratiti vjeru u autoritarni sistem.

Stranka ima 96 miliona članova i već dugo vodi sopstveni interni sistem držanja reda među kadrovima u skladu nuđenjem privilegija i prijetnji teškim kaznama za uzimanje mita ili drugim zloupotrebama ovlaštenja.

Na novom brifingu u ponedjeljak na marginama nacionalnog kongresa stranke koji se održava svakih pet godina, zamjenik sekretara partijskog komiteta za disciplinu i inspekciju Xiao Pei rekao je da je ukupno 207.000 stranačkih zvaničnika izrečeno nekom obliku kazne u 10 godina od kada je lider stranke Xi Jinping je preuzeo vlast.

Sada tražeći treći mandat na čelu stranke, vlade i vojske, Xi je borbu protiv korupcije stavio u fokus svojih planova.

Xiao je rekao da brojke pokazuju da su većina onih koje su uhvatili istražitelji bili dugogodišnji prestupnici, a samo 11 posto kažnjenih počinilo je svoje prvo krivično djelo u posljednjih pet godina.

- Širenje korupcije je odlučno obuzdano - rekao je Xiao, dodajući da su "usmjerena politika i veliki pritisak" uvjerili 80.000 članova stranke da dobrovoljno priznaju kršenje u proteklih pet godina.

Jedna od Xijevih ključnih politika, kampanja protiv korupcije bila je u velikoj mjeri popularna u javnosti i omogućila da pobijedi potencijalne rivale.

Bivši ministar pravosuđa i bivši zamjenik ministra javne sigurnosti dobili su uslovne smrtne kazne prošlog mjeseca nakon što su osuđeni po raznim optužbama za primanje mita i druge zloupotrebe položaja.

Kineski sudovi odgovaraju partiji i imaju skoro 100 posto osuđujućih presuda. Nakon interne istrage i isključenja iz stranke, čak i visoki državni i vojni zvaničnici mogu očekivati duge zatvorske kazne, iako su smrtne kazne postale nešto rjeđe u slučajevima visokih dužnosnika.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel