Kultura     | 14.10.2022. 14:04 |

U Hanikahu otvorena izložba "Vesile-Podsjetnik" autora Ahmeta Sacita Açıkgözoğlua

FENA Kanita Aliagić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Izložba "Vesile-Podsjetnik" autora Ahmeta Sacit Açıkgözoğlua otvorena je danas u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u okviru manifestacije "Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah". 

Izloženo je 47 radova od 15 autora, koji kroz umjetnost kaligrafije, ebru, minijature, kati, stvaraju djela koja odražavaju ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku, i pri tom nikada ne odstupaju od temeljnih principa vjere. 
 
- Sav naš trud je da u linijama, slikama, svjetlom, bojom i svim znakovima u bilo kojem obliku pronađemo put do istinske ljepote – kazao je Açıkgözoğlu.
 
Za direktora Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Mehmeta Akifa Yamana umjetnost je izraz kulture i civilizacije koja spaja države udaljene jedna od druge. Islamska umjetnost je umjetnosti duše, vjerovanja i tradicije. 

- Umjetnost predstavlja refleksiju unutarnjeg osjećaja čovjeka pred savršenim djelom, kao što je svemir na primjer. U tom smislu, islamska umjetnička djela predstavljaju konkretan prikaz vjerovanja i načina života samih umjetnika – kazao je on. 

Također su i ataše za vjerska pitanja Ambasade Turske u BiH Yunus Keleš i zamjenik načelnika Općine Bagcilar iz Istanbula Ertugrul Guliduren ukazali na važnost umjetnosti, način da umjetnik istakne, ukaže na ljepotu Božijeg stvaranja. 

Upravo, kako su rekli, izložba "Podsjetnik" pruža priliku posjetiocima da uživaju u ljepotama prekrasnih djela, predivnih ljudi. 
 
Dobrodošlicu umjetnicima iz Turske poželjeli su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar Velić, prof. Ćazim Hadžimejlić, kao i rukovodioci Medžlisa IZ Sarajevo. 

Profesor Açıkgözoğlu predaje na nekoliko univerziteta u svijetu, a iz Engleske je doputovao u Sarajevo, kako bi sa umjetnicima iz Turske obišao gradove - Travnik, Mostar, Konjic.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Brusa bezistanu otvorena izložba 'Sultanske košulje' umjetnika Mehmeta Vanlıoğlua (VIDEO)

Manifestacija 'Selam, ja Resulallah' počinje 11. oktobra, slijedi bogat program

Manifestacija 'Dani o Allahovom poslaniku' u čast majkama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu