Bosna i Hercegovina     | 10.10.2022. 20:59 |

Okrugli stol na temu 'Istraživanje ruda na području općine Jezera'

FENA Saopćenje, Foto/ Aktivisti Jezera

JAJCE, 10. listopada (FENA) -  U organizaciji aktivista Jezera, 15. listopada u prostorijama Skupštine općine u 10 sati održat će se okrugli stol na temu "Istraživanje ruda na području općine Jezero". 

 

Aktivisti Jezera pozivali su ovom prilikom na raspravu mještane Jezera, kao i sve neovisne stručnjake i nevladine organizacije kako bi pomogli da se u Jezeru eventualno ne otvori rudnik.

Na području općine Jezero, naime, uveliko se vrše geološka istraživanja koje obavlja kompanija "Lykos Balkan Metals", točnije njezina kćerka, tvrtka SNK metali.

Aktivisti ističu da su ova istraživanja sve do skoro bila nepoznanica za stanovnike Jezera, kojima bi otvaranjem rudnika bilo ugroženo zdravlje. Također, zbog odvoza iskopina uvelike je, kažu, ugrožena statika mostova u Jezeru, kao i već dotrajale cestovne plohe.

"U Jezeru se ugrožava prirodni krajolik i sva njegova dobra, ljekovito jezero Đol, tok Plive koji stvara najveće prirodno jezero u BiH – Plivska jezera kao i sami vodopad u Jajcu koji je uvršten među 12. najljepših na svijetu", poručili su aktivisti Jezera.

Podsjećaju da je Jezero od davnina bilo mjesto svojevrsne ljepote koju su uživali drevna ilirska kraljica Teuta, a kasnije i mnogi drugi sve do vremena austrougarske Monarhije nakon čijeg "odzvonjenog" vremena Jezero uporno gubi na značaju i ljepoti sve do današnjih dana.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Okrugli sto o temi 'Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom'

Kovačević: Pozorišne igre BiH pružaju detaljan uvid u tendencije savremenog bh. pozorišta

Sattler u Jajcu za Dan Evrope: Jajce ima potencijala i zaslužuje biti na UNESCO-ovoj listi

Promo

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost

Novi Code On Meetup posvećen upravljanju remote timovima i klijentima