Bosna i Hercegovina     | 07.10.2022. 14:35 |

Arnautović: Kašnjenje u objavi izbornih rezultata zbog nerada biračkih odbora (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) – Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je danas na pres-konferenciji tog tijela da zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora, sa gotovo 16 posto redovnih biračkih mjesta ili oko 1.000, CIK nije mogao javnosti saopćiti izborne rezultate za pojedine organe vlasti u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

- Zbog njihovog nerada, veliki je teret pao na općinske odnosno gradske izborne komisije. U skladu s Izbornim zakonom BiH, nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju i materijale za izbore, općinska izborna komisija utvrđuje objedinjene zbirne rezultate za organe vlasti za koje su provedeni izbori i o tome sačinjava zapisnik koji se podnosi CIK-u u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta – rekao je.

Ako općinska odnosno gradska komisija nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti, podnosi zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i brojanje glasova, ali nije ispoštovan ni rok da i ta aktivnost bude okončana trećeg dana od izbora do 19 sati. Bilo je previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi rezultate, kazao je predsjednik CIK-a.

CIK je 3. i 4. oktobra izdao narebe općinskim odnosno gradskim izbornim komisijama o otvaranju vreća s glasačkim materijalom sa oko 1.000 biračkih mjesta u više od 60 općina i gradova u BiH, za različite nivoe vlasti za koje su provedeni izbori. Rok za izvršenje te naredbe je istekao u srijedu u ponoć, ali ga opet nije ispoštovalo 11 općinskih odnosno gradskih izbornih komisija. Jučer je njima ponovno upućena naredba da rezultate s biračkih mjesta dostave odmah, pa čak i s mjesta koja, po Arnautovićevim riječima, nisu validirana, s napomenom da će validacija biti izvršena u CIK-u odnosno u Glavnom centru za brojanje.

- Glavni kontrolor izbornih rezultata u CIK-u će sačiniti izvještaj za koja biračka mjesta i nivoe vlasti će biti neophodno otvarati vreće i pravilno utvrditi izborne rezultate u Glavnom centru za brojanje. Naglašavam, birački odbori s mjesta na koje se odnose naredbe CIK-a nisu zakonito završile posao - pogrešno su pakovali izborni materijal, pogrešno popunjavali obrasce na kojima, na primjer, kandidat ima više glasova od njegove političke stranke, što je nemoguće, ili ukupan broj važećih listića nije isti s ukupnim brojem važećih glasova koje su ukupno osvojili politički subjekti. Pojavljivale su se i druge matematičke nelogičnosti – kazao je Arnautović.

On napominje da je za protekle izbore, kao nikad prije, posebno dat značaj edukaciji članova biračkih odbora, ali lično ne smatra da je uzrok navedenom kašnjenju izbornih rezultata neobučenost članova tih odbora već činjenica da su imenovani od vlastitih političkih subjekata.

Predsjednik CIK-a je novinarima pokazao tri inicijative kao dokaze da se CIK ranije zalagao za unapređenje izbornog procesa uvođenjem novih tehnologija, čije bi elementarne činjenice trebalo da znaju oni što javno kritikuju CIK koji nije zakonodavno tijelo, dodao je.

Trenutno, Centralna izborna komisija objavljuje preliminarne izborne rezultate na koje nije moguće ulagati prigovor, žalbu ili zahtjev za ponovno brojanje. Prigovor ili žalbu je moguće uložiti dva dana od donošenja odluke CIK-a o utvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata, a zahtjev za ponovno brojanje glasova u roku od tri dana.

Glasačke pakete birača koji su glasali poštom CIK prima do večeras u ponoć, a već sutra ujutro će preuzeti poštu pristiglu u zadatom roku, s pečatom pošte s datumom ne kasnijim od 2. oktobra do 19 sati.

Do danas je primljeno 116 vreća glasača izvan BiH, počelo je brojanje glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim listićima u odsustvu (raseljene osobe unutar BiH).

Budući da 2. oktobra nije bilo moguće održati izbore na izbornom mjestu 007B051 u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad, izbori će tu biti održani u nedjelju, 9. oktobra, kazao je također Arnautović.

Predsjednik CIK-a ne pozdravlja, rekao je, tajming u kojem je visoki predstavnik za BiH objavio izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH jer sad treba razmišljati o više pitanja, pa i o načinu kadrovske popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH budući da je visoki predstavnik nametnuo povećanje njihovog broja u delegatskim klubovima konstuitutivnih naroda.

Obavijest o nametnutim rješenjima visokog predstavnika CIK je, kao i cijela javnost, dobio u očekivanju prvih izbornih rezultata, rekao je član CIK-a Željko Bakalar i u kratkom roku je morao analizirat pitanja vezana za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Nakon nametanja novih pravila, Schmidt je u međuvremenu posjetio CIK i bez obzira što su njegovi članovi svjesni uloge tog tijela u određenim nametnutim rješenjima u Izbornom zakonu i činjenice da će CIK definitivno morati donijeti provedbeni akt kojim će se odrediti raspored delegata iz kantonalnih skupština u federalnom Domu naroda.

CIK je, kaže Bakalar, na sastanku s visokim predstavnikom inicirao da u kontaktu s Uredom visokog predstavnika u BiH dobije dodatna pojašnjenja i instrukcije i u tom segmentu.

- Dakle, i mi imamo određene nedoumice u odnosu na neka rješenja – izjavio je on na pres-konferenciji.

Na sastanku sa Schmidtom je CIK dobio dio odgovora, ali u svakom slučaju, do potvrđivanja izbornih rezultata bi trebalo imati iskristaliziranu situaciju vezanu i za rješenja koja CIK mora usvojiti, zaključio je.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade