Kultura

U utorak otvaranje 23. Mediteran Film Festivala

Saopćenje, MFF

ŠIROKI BRIJEG, 7. listopada (FENA) - Projekcijom dokumentarnih filmova iz konkurencije u utorak, 11. listopada, u 20 sati, bit će otvoreno 23. izdanje Mediteran Film Festivala (MFF) u Širokom Brijegu.

 

Naime, nakon svečane ceremonija otvaranja festivala, bit će prikazani film "Babajanja" hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice i 'Ljetne noći' izraelskog redatelja Ohada Milsteina.

Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazat će 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.   

Drugi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova.

Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Uz konkurenciju, ovaj dan obilježit će i projekcija filma "Pjevaj mi pjesmu", redatelja Mirana Zupaniča. Priča je to o slovenskom kultnom folk rock glazbeniku Vladi Kreslinu, čiji je legendarni status posljedica njegove osobne karizme i sugestivnog glazbenog izričaja za razliku od danas toliko popularne samopromocije, priopćili su organizatori MFF-a.

Glazbeni festivalski dan upotpunit će i promocija autobiografije legendarnog glazbenika Željka Bebeka pod nazivom "U inat svima", autora Roberta Bubala.

Uz snažan program u konkurenciji, program "U fokusu", donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano deset dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.    

Na programu je i dokumentarac "Princeza", redatelja Eda Perkinsa - priča o princezi Diani ispričana je ekskluzivno kroz suvremene arhivske snimke stvarajući na taj način hrabru i impresivnu priču o njezinu životu i smrti.

Posjetitelji 23. MFF-a gledat će i igrani film "Divljaci" Daria Lonjaka o tri navijača hrvatske nogometne reprezentacije koji pljačkaju benzinsku postaju kako bi otišli na finale Svjetskog prvenstva u Moskvu. Bježeći od policije prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom te u šumi zalutaju u teroristički kamp. U filmu glume Maja Jurić, Branko Janković, Alen Liverić, Dejan Aćimović, Borko Perić.

Obiteljski hit "Ljeto kada sam naučila letjeti" i animirani film "Put oko svijeta za 80 dana" bit će prikazani u jutarnjim projekcijama u najmlađem festivalskom programu– MFF Fora. 

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 15. listopada u 20 sati, izabrati pobjednike 23. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika. 

Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i filmovi iz MFF filmske radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike. 

Nakon svečane dodjele nagrada, najboljim dokumentarcima 23. MFF-a posjetitelji festivala imat će priliku uživat u filmskoj odiseji koja istražuje kreativno, duhovno i glazbeno putovanje Davida Bowiea – filmu "Moonage Daydream", navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.
Vezane vijesti