Bosna i Hercegovina     | 06.10.2022. 14:19 |

Cvitanović: Nećemo koalirati s DF-om (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 6. listopada (FENA) – Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 ocijenio je u četvrtak u Mostaru da je njegova stranka dobila značajno povjerenje na Općim izborima te da će se pozicionirat kao dio vlasti i preuzeti odgovornost u onolikom kapacitetu u kolikom je to povjerenje dobila.

- Ova stranka je parlamentarna stranka na svim razinama. U Domu naroda imamo tri direktna mandata već izabrana, a nadamo se i četvrtom - istaknuo je Cvitanović na konferenciji za novinare.

Kazao je kako će se HDZ 1990, kao dio hrvatskoga nacionalnog kruga još jače zalagati za nacionalne interese, a potporu će dati hrvatskom zajedništvu do rješavanja pune ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

Čestitao je kandidatkinji HNS-a Borjani Krišto što je, kako je kazao, napravila odličan uspjeh i za njega iznenađujući rezultat, kao i svima onima koji su joj dali potporu.

- Nažalost, takva potpora i rezultat su ponovno potvrdili ključne činjenice i stanje u BiH. Nikada prije nismo imali samo jednoga kandidata, a i sada, kad smo ga imali, potpuno je razvidno da nemamo mogućnost izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda koji će predstavljati taj narod - rekao je Cvitanović.

 Također je naglasio kako njegova stranka i on neće prihvatiti bilo kakvo odustajanje od upornoga inzistiranja promjena Izbornoga zakona i djelomične promjene Ustava koja će provesti sve presude Europskoga suda za ljudska prava i koja će u potpunosti provesti presudu Ustavnoga suda po apelaciji Ljubić.

Tvrdi da ima informacije kako međunarodna zajednica neće dići ruke od BiH i da će se nastaviti razgovori oko tih promjena.

 - U krajnjem slučaju, ako ne bude dogovora, nova nametanja i produkt toga moraju biti jedna potpuno nova funkcionalna i ravnopravna BiH, tri konstitutivna naroda i svih građana - naveo je Cvitanović.

Istodobno je pohvalio i odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, rekavši da je uvjeren kako je on upoznat s odnosima u BiH.

- Danas imamo političku stabilnost, nemamo neizvjesnost oko formiranja vlasti, imamo mogućnost napraviti vlast koja će odgovarati volji svih konstitutivnih naroda. Smatram da je ovo dobra odluka koja će odblokirati procese i ubrzati implementaciju rezultata i formiranje vlasti - dodao je čelnik HDZ-a BiH.   

On je odgovarajući na novinarske upite, također kazao kako HDZ 1990 neće nikada koalirati sa Željkom Komšićem i DF-om.

 Što se pak tiče navoda da im je HDZ BiH prebacio dio glasova, Cvitanović je ustvrdio da "tko gubi ima pravo da se ljuti".

- Nitko nam nije dao glas osim našeg naroda - zaključio je prvi čovjek HDZ-a 1990.

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nestao kip Brucea Leeja iz mostarskog parka

Kordić: Protekle tri godine bile su izazovne, ali veselim se budućnosti Mostara (VIDEO)

Provjera sistema za javno uzbunjivanje na području Mostara

Promo

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM

Pobjednici m:tel App natjecanja putuju na Regionalni izazov u Beogradu