Magazin     | 06.10.2022. 13:43 |

Teretni bicikli sve češći vid prijevoza u Beču

FENA Saopćenje, Foto/ Stephan Doleschal

BEČ, 6. oktobra (FENA) - Teretni bicikli su sve popularnije prijevozno sredstvo u Evropi. Najzastupljeniji su u Holandiji i Danskoj, ali im popularnost raste i u glavnom gradu Austrije, gdje njihovu kupovinu direktno podržavaju gradske vlasti kroz sufinansiranje. 

Subvencija dostiže najviše 50 posto kupoprodajne cijene. Za kupovinu klasičnog teretnog bicikla grad učestvuje s maksimalno 800, a za električni teretni bicikl 1.000 eura. Također se sufinansiraju i posebna teretna bicikla prilagođena osobama u invalidskim kolicima. Pravo na naknadu imaju svi građani i privatne osobe koje imaju prebivalište u Beču i koji su već kupili ili planiraju kupiti novi teretni bicikl. 

Kao alternativno ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo ima važnu ulogu u gradskoj mobilnosti. 

- Potreban je veliki broj mjera za podršku zaštiti klime. Osim jačanja gradskog javnog prijevoza, proširenja ponude za dijeljenje prijevoza i biciklističke infrastrukture, subvencioniramo i teretne bicikle - kaže članica bečke gradske vlade za mobilnost Ulli Sima. 

Kako navode iz Grada, teretni bicikli također imaju široku primjenu, jer ne samo da olakšavaju veće kupovine već i prijevoz djece iz vrtića ili sa igrališta, a sve to bez ispuštanja štetnih emisija u zrak. Iz ovih razloga gradske vlasti će nastaviti podržavati kupovinu teretnih bicikala najmanje do 2026. godine. 

Grad posjeduje i vlastitu flotu teretnih bicikala za besplatan najam. Trenutno ih je 26, a njihov broj će dalje rasti od naredne godine, saopćio je EurocommPR Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dječiji univerzitet u Beču - U fokusu pravda, održivost i ljudska prava

Pasivna gradnja i stanovanje: Beč kao primjer uspješne prakse

Beč među vodećim kongresnim metropolama svijeta

Promo

M:tel: Odlična multibrend ponuda telefona na rate

CompanyWall – bonitetna kuća pomaže kompanijama da unaprijede poslovanje

Planirate putovanje? Ne zaboravite zamijeniti svoju m:tel 3G za 4G SIM karticu potpuno besplatno