Magazin     | 06.10.2022. 13:43 |

Teretni bicikli sve češći vid prijevoza u Beču

FENA Saopćenje, Foto/ Stephan Doleschal

BEČ, 6. oktobra (FENA) - Teretni bicikli su sve popularnije prijevozno sredstvo u Evropi. Najzastupljeniji su u Holandiji i Danskoj, ali im popularnost raste i u glavnom gradu Austrije, gdje njihovu kupovinu direktno podržavaju gradske vlasti kroz sufinansiranje. 

Subvencija dostiže najviše 50 posto kupoprodajne cijene. Za kupovinu klasičnog teretnog bicikla grad učestvuje s maksimalno 800, a za električni teretni bicikl 1.000 eura. Također se sufinansiraju i posebna teretna bicikla prilagođena osobama u invalidskim kolicima. Pravo na naknadu imaju svi građani i privatne osobe koje imaju prebivalište u Beču i koji su već kupili ili planiraju kupiti novi teretni bicikl. 

Kao alternativno ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo ima važnu ulogu u gradskoj mobilnosti. 

- Potreban je veliki broj mjera za podršku zaštiti klime. Osim jačanja gradskog javnog prijevoza, proširenja ponude za dijeljenje prijevoza i biciklističke infrastrukture, subvencioniramo i teretne bicikle - kaže članica bečke gradske vlade za mobilnost Ulli Sima. 

Kako navode iz Grada, teretni bicikli također imaju široku primjenu, jer ne samo da olakšavaju veće kupovine već i prijevoz djece iz vrtića ili sa igrališta, a sve to bez ispuštanja štetnih emisija u zrak. Iz ovih razloga gradske vlasti će nastaviti podržavati kupovinu teretnih bicikala najmanje do 2026. godine. 

Grad posjeduje i vlastitu flotu teretnih bicikala za besplatan najam. Trenutno ih je 26, a njihov broj će dalje rasti od naredne godine, saopćio je EurocommPR Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Beč uvodi 'Tim za pse' za harmoničniji gradski suživot

Ravnatelj Granične policije BiH sudjeluje na obilježavanju 100 godina Interpola u Beču

Prva javna praonica za bicikle u Austriji

Promo

Hemofarm - Dvocifreni rast u godini jubileja

Prvi u BiH – m:tel omogućio plaćanje parkinga u Srbiji putem m:go aplikacije

Putujte bezbrižno uz m:tel roming tarifne opcije