Bosna i Hercegovina     | 03.10.2022. 12:18 |

Zvanično pokrenuta Koalicija za rod i klimu u Bosni i Hercegovini

FENA Sanda Hrkić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - U Bosni i Hercegovini pokrenuta je Koalicija za rod i klimu, četvrta (od šest) akciona koalicija u okviru globalne inicijative UN Women ‘Generacija za ravnopravnost’, koja za cilj ima ubrzati napredak u oblasti rodno pravedne klimatske akcije do 2026. godine.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald kazala je za ‘Generaciju za ravnopravnost’ da ja to sistemski izazov u čijem rješavanju će sudjelovati razni sektori, a odnose se na oblast ekonomije, politike. Sa tim izazovima žene se suočavaju i kod kuće, kao i sektoru pravde....

- Koalicija će obuhvatiti predstavnike vlasti, civilnog društva, stanovništvo, a sudjelovat će i privatni sektor, kao i međunarodna zajednica. Ta akcijska koalicija trebalo bi da urodi konkretnim rezultatima koji će promijeniti položaj djevojčica, djevojaka i žena - naglasila je u izjavi novinarima prije događaja.

Prema njenim riječima, rodna jednakost podrazumijeva poduzimanje i rodnih akcija, a svemu tome Bosna i Hercegovina već je u potpunosti predana. To je, kaže, ugrađeno i u Strategiju i Akcijski plan do 2030. godine, bit će i sastavni dio izvještavanja zemlje prema međunarodnim organizacijama i odnosi se na postizanje potpune rodne ravnopravnosti i zaštite okoliša.

- UN će potpomoći, a Koalicija za rod i klimu djelovat će kao katalizator za ostvarivanje visoko kvalitetnih planova i prikupljanje još kvalitetnijih podataka te izvještavanje o tome - naglasila je.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Hadžiabdić-Filipović pojašnjava zašto je bitna rodna ravnopravnost u klimatskim promjenama i podsjeća da su upravo žene (kao osjetljiva kategorija ljudi) najviše pogođene nesrećama koje izazivaju klimatske promjene.

- Žene su često među ekonomski slabijim i siromašnijim ljudima. Kaže se da lice siromaštva ustvari ima lice žena. Samim tim, žene su i više pogođene, manje učestvuju u donošenju mjera, a najviše brinu o djeci i drugim članovima porodice - kaže.

Hadžiabdić-Filipović naglašava da su žene, u oblasti zaštite okoliša, u dvojakoj ulozi. Kao žrtve klimatskih promjena, ali mogu biti i pokretačice nekih trendova da cjelokupno društvo vodi više računa o zaštiti čovjekova okoline.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Agencija za ravnopravnost spolova BiH - Kazniti počinioca nasilja nad uposlenicom hotela 'Jablanica'

Obilježavanje Meuđunarodnog dana žena na selu potiče njihov kapacitet

Agencija za ravnopravnost polova BiH poslala pismo političkim strankama

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel