Bosna i Hercegovina     | 30.09.2022. 12:58 |

RAK podsjeća na početak perioda izborne šutnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je podsjetila sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštovanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će biti održani 2. oktobra.

RAK podsjeća da se u Izbornom zakonu BiH navodi da "u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.”

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 1. oktobra godine u 07.00 sati, a trajat će do zatvaranja biračkih mjesta do nedjelje, 2. oktobra  do 19.00 sati.

Agencija takođe podsjeća na član Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da “u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima.” 

Zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja stupa na snagu u petak, 30. septembra u 7.00 sati, a traje do zatvaranja biračkih mjesta, saopćeno je iz RAK-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

RAK: U BiH danas se emituje ukupno 154 radijskih programa

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Dani medijske i informacijske pismenosti od 19. do 29. oktobra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo