Kultura     | 26.09.2022. 20:35 |

Izložba 'Sevdalinka - slika, riječ i zvuk' u Zemaljskom muzeju BiH

FENA Sanda Hrkić, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - U Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu postavljena je izložba ‘Sevdalinka - slika, riječ i zvuk’, koja predstavlja hronološki razvoj (od srednjeg vijeka do savremenog doba) usmene pjesme za koju se u narodu ustalio naziv sevdalinka.

Osim audio sadržaja, izložbu prati i serija likovnih radova nastalih inspiriranošću tom pjesmom. U zvučnoj komponenti performansa dostupni su snimci sevdalinke iz Folklornog arhiva Zemaljskog muzeja i Arhiva Radija Bosne i Hercegovine.

Autorica izložbe Nirha Efendić kazala je da će ‘uz lijepu priču o sevdalinki, posjetioci moći da osjete taj naš kulturni identitet’ te najavila da će ta izložba biti postavljena u Zemaljskom muzeju BiH nekoliko mjeseci.

Sevdalinka pripada redu najljepših usmenoknjiževnih vrsta koje je iznjedrio narod Bosne i Hercegovine. Na izložbi je predstavljena kroz povijesna razdoblja, kroz koja se razvijala i sazrijevala u kulturnom miljeu Bosne.

Izložbu je organizirao Zemaljski muzej BiH, a finansijski podržali ASA banka te Fondacija za scenske, likovne i muzičke umjetnosti Federacije BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo