Kultura     | 26.09.2022. 20:35 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Izložba 'Sevdalinka - slika, riječ i zvuk' u Zemaljskom muzeju BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - U Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu postavljena je izložba ‘Sevdalinka - slika, riječ i zvuk’, koja predstavlja hronološki razvoj (od srednjeg vijeka do savremenog doba) usmene pjesme za koju se u narodu ustalio naziv sevdalinka.

Osim audio sadržaja, izložbu prati i serija likovnih radova nastalih inspiriranošću tom pjesmom. U zvučnoj komponenti performansa dostupni su snimci sevdalinke iz Folklornog arhiva Zemaljskog muzeja i Arhiva Radija Bosne i Hercegovine.

Autorica izložbe Nirha Efendić kazala je da će ‘uz lijepu priču o sevdalinki, posjetioci moći da osjete taj naš kulturni identitet’ te najavila da će ta izložba biti postavljena u Zemaljskom muzeju BiH nekoliko mjeseci.

Sevdalinka pripada redu najljepših usmenoknjiževnih vrsta koje je iznjedrio narod Bosne i Hercegovine. Na izložbi je predstavljena kroz povijesna razdoblja, kroz koja se razvijala i sazrijevala u kulturnom miljeu Bosne.

Izložbu je organizirao Zemaljski muzej BiH, a finansijski podržali ASA banka te Fondacija za scenske, likovne i muzičke umjetnosti Federacije BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Sijarić: Pogrešno je govoriti da su riješeni problemi Zemaljskog muzeja BiH

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine prezentiran projekt 'Vladarice Balkana'

Promocija projekta Vladarice Balkana sutra u Zemaljskom muzeju BiH

Promo

M:tel: Samsung telefoni sa sjajnim poklonima! Neka vaš izbor bude Galaxy AI!

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu