Bosna i Hercegovina     | 22.09.2022. 17:05 |

Podžić i Cottereau: Nastavak misije EUFOR-a najbolje rješenje za mir u BiH

FENA Saopćenje, Foto/ MOBiH

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Ministar obrane Bosne i Hecegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem danas je u Sarajevu razgovarao s novoimenovanim operativnim zapovjednikom Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH francuskim general-pukovnikom Hubertom Cottereauom, koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika načelnika stožera NATO-ovog Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Europu (SHAPE).

U razgovoru u kojem je sudjelovao i zapovjednik EUFOR-a u BiH austrijski general-bojnik Anton Wessely, sagovornici su istaknuli izvrsnu suradnju EUFOR-a s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH, kao i želju da se ta suradnja nastavi i u budućnosti.

Ministar Podžić je informirao generala Cottereau o političkim okolnostima u kojima djeluju MO i OS BiH, posebno naglašavajući da se političke blokade državnih institucija unutar same zemlje negativno odražavaju na nedovoljan vojni budžet, ali i nastavak sudjelovanja OS BiH u mirovnm misijama u inozemstvu.

Sagovornici su se složili da bi nastavak misije EUFOR-a u BiH bio najbolje rješenje za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. General Cottereau je izrazio spremnost da se, u vrijeme njegova mandata, EUFOR s još većim kapacitetima angažira na aktivnostima suradnje s državnim isntitucijama Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Travnik: Podžić općini na privremeno korištenje predao sportske terene u krugu vojarne (VIDEO)

Travnik: Podžić općini na privremeno korištenje predao sportske terene u krugu vojarne

Podžić sudjelovao na sastanku ministara Kontakt skupine za odbranu Ukrajine

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije