Svijet     | 22.09.2022. 14:09 |

Protesti protiv monarhije održani u Australiji

FENA Internet, Foto/ Twitter

CANBERRA, 22. septembra (FENA) - Protesti pod motom 'Ukinite monarhiju' održani su širom Australije dok se u zemlji obilježava nacionalni Dan žalosti za kraljicom Elizabetom II.  

Mnoge skupove organizovale su domorodačke grupe, koji su u izjavi rekli da se bore protiv rasističkog kolonijalnog imperijalizma, piše ABC.

- Dok oni oplakuju kraljicu, mi žalimo sve što nam je njezin režim ukrao: našu djecu, našu zemlju, živote naših najmilijih, naša sveta mjesta, našu historiju – poručili su oni.

Organizatori su svoje zahtjeve naveli kao povratak zemlje "zakonitim suverenim vlasnicima", kraj smrti domorodaca u pritvoru te istina, odgovornost i pravda.

Ceremonija sjećanja održana je za kraljicu u zgradi parlamenta u Canberri, gdje su premijer Anthony Albanese i čelnik opozicije Peter Dutton odali počast kraljici Elizabeti II.

Generalni guverner, koji je inače predstavnik britanskog monarha u Australiji, David Hurley priznao je da je kraljičina smrt izazvala niz reakcija i rekao da nacija mora završiti svoj put pomirenja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Filipini i Australija potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Australski premijer Albanese najavio posjetu Kini

Više od 20 američkih marinaca povrijeđeno u padu helikoptera u sjevernoj Australiji

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada