Svijet     | 22.09.2022. 14:09 |

Protesti protiv monarhije održani u Australiji

FENA Internet, Foto/ Twitter

CANBERRA, 22. septembra (FENA) - Protesti pod motom 'Ukinite monarhiju' održani su širom Australije dok se u zemlji obilježava nacionalni Dan žalosti za kraljicom Elizabetom II.  

Mnoge skupove organizovale su domorodačke grupe, koji su u izjavi rekli da se bore protiv rasističkog kolonijalnog imperijalizma, piše ABC.

- Dok oni oplakuju kraljicu, mi žalimo sve što nam je njezin režim ukrao: našu djecu, našu zemlju, živote naših najmilijih, naša sveta mjesta, našu historiju – poručili su oni.

Organizatori su svoje zahtjeve naveli kao povratak zemlje "zakonitim suverenim vlasnicima", kraj smrti domorodaca u pritvoru te istina, odgovornost i pravda.

Ceremonija sjećanja održana je za kraljicu u zgradi parlamenta u Canberri, gdje su premijer Anthony Albanese i čelnik opozicije Peter Dutton odali počast kraljici Elizabeti II.

Generalni guverner, koji je inače predstavnik britanskog monarha u Australiji, David Hurley priznao je da je kraljičina smrt izazvala niz reakcija i rekao da nacija mora završiti svoj put pomirenja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Protesti protiv Izraela propalestinskih aktivista širom australskih kampusa

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel