Bosna i Hercegovina     | 21.09.2022. 20:16 |

Džindić: Promet namjenske industrije porastao na 400 miliona KM godišnje

FENA Saopćenje, Foto/ SBB BiH

KONJIC, 21. septembra (FENA) - Savez za bolju budućnost BiH večeras je u Domu kulture u Konjicu održao predizborni skup. Predstavljeni su kandidati za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Parlament FBiH te Parlamentarnu skupštinu BiH.

Na skupu se obratio potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i nosilac sarajevske liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Džindić.

- Naš trud često pokradu i plasiraju u medije da je to neko drugi uradio. Danas sam obišao našu najuspješniju kompaniju „Igman“. U 2022. godini ta firma zapošljava 1.400 uposlenika. Na početku moga mandata na čelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije bilo je uposlenih 1.080. Danas u namjenskoj industriji imamo godišnji promet oko 400 miliona KM. Prethodna vlada je imala za četiri godine oko 300 miliona KM – rekao je Džindić.

Istakao je da su fabrike doživjele potpunu revitalizaciju, modernizirane su, a u „Igman“ Konjic je uloženo više od 80 miliona KM u nove linije, nove proizvode.

- To je učinio SBB. Politika Vlade i Ministarstva je da se ne uzima dobit. To je ključna poruka, da se ne želimo bogatiti i uzimati novac iz namjenske industrije i plaćati penzionerima penzije. Naš ministar Vesko Drljača je napravio takav sistem da su penzije sigurne i ne zavise od namjenske industrije – rekao je Džindić.

Kazao je i da BiH ima neiskorišten resurs, a to je voda.

- Ovo ministarstvo je predložilo i usvojen je Zakon o zabrani gradnje mini hidroelektrana. Kada je taj zakon usvojen, druge stranke su objavile da je to njihova zasluga. Nema više gradnji mini hidroelektrana i ubijanja rijeka – rekao je Džindić.

Prisutnima su se obratili i nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Armin Sarajlić, nositeljica liste za Parlament FBiH Alma Pašić, kandidatkinja za Skupštinu HNK Minela Turkić i predsjednik Gradskog odbora SBB-a Konjic Osman Macić, saopćeno je iz Pres-centra Saveza za bolju budućnost BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Zajedničko učešće bh. kompanija namjenske industrije na sajmu u Njemačkoj

Evropska komisija predložila novi program namjenske industrije vrijedan 1,5 milijardi eura

Evropska komisija traži da EU pređe na 'režim ratne ekonomije'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom