Bosna i Hercegovina     | 21.09.2022. 20:16 |

Džindić: Promet namjenske industrije porastao na 400 miliona KM godišnje

FENA Saopćenje, Foto/ SBB BiH

KONJIC, 21. septembra (FENA) - Savez za bolju budućnost BiH večeras je u Domu kulture u Konjicu održao predizborni skup. Predstavljeni su kandidati za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Parlament FBiH te Parlamentarnu skupštinu BiH.

Na skupu se obratio potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i nosilac sarajevske liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Džindić.

- Naš trud često pokradu i plasiraju u medije da je to neko drugi uradio. Danas sam obišao našu najuspješniju kompaniju „Igman“. U 2022. godini ta firma zapošljava 1.400 uposlenika. Na početku moga mandata na čelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije bilo je uposlenih 1.080. Danas u namjenskoj industriji imamo godišnji promet oko 400 miliona KM. Prethodna vlada je imala za četiri godine oko 300 miliona KM – rekao je Džindić.

Istakao je da su fabrike doživjele potpunu revitalizaciju, modernizirane su, a u „Igman“ Konjic je uloženo više od 80 miliona KM u nove linije, nove proizvode.

- To je učinio SBB. Politika Vlade i Ministarstva je da se ne uzima dobit. To je ključna poruka, da se ne želimo bogatiti i uzimati novac iz namjenske industrije i plaćati penzionerima penzije. Naš ministar Vesko Drljača je napravio takav sistem da su penzije sigurne i ne zavise od namjenske industrije – rekao je Džindić.

Kazao je i da BiH ima neiskorišten resurs, a to je voda.

- Ovo ministarstvo je predložilo i usvojen je Zakon o zabrani gradnje mini hidroelektrana. Kada je taj zakon usvojen, druge stranke su objavile da je to njihova zasluga. Nema više gradnji mini hidroelektrana i ubijanja rijeka – rekao je Džindić.

Prisutnima su se obratili i nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Armin Sarajlić, nositeljica liste za Parlament FBiH Alma Pašić, kandidatkinja za Skupštinu HNK Minela Turkić i predsjednik Gradskog odbora SBB-a Konjic Osman Macić, saopćeno je iz Pres-centra Saveza za bolju budućnost BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Lakić: Započet proces strateškog usmjerenja namjenske industrije FBiH

Von Der Leyen:Evropska komisija za tri sedmice predstavlja prijedlog strategije namjenske industrije

Ministar Lakić: Koordinacijom ojačati namjensku industriju u Federaciji BiH

Promo

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike