Bosna i Hercegovina     | 20.09.2022. 14:57 |

PSBiH - Poslanici i delegati uputili zahtjev za sazivanje hitnih sjednica oba doma

FENA Aida Kovač, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Određeni broj poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su zahtjev za sazivanje hitnih sjednica domova na kojima bi bio razmatran Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović kazao je Feni da su i poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda sakupili više nego dovoljnan broj potpisa za sazivanje hitne sjednice.

Po njegovim riječima, sada rukovodstva oba doma imaju tri dana da je sazovu.

- Ne mogu da razumijem koji bi smislen i racionalan razlog bio za bilo koga, prvo da ne sazove sjednicu, a onda i da ne glasa da njegovom komšiji, prijatelju, sugrađaninu gorivo bude jeftinije i do pola KM - kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, iako je ovo zakon koji je predložio SDP BiH, pozvali su i ostale opozicione zastupnike koji su se odazvali da zajednički traže sazivanje ove sjednice.

- Iskreno se nadam da će izbori, koji su vrlo skoro u BiH, biti naš saveznik u tome da izvojujemo ovu pobjedu za građane BiH nakon 195 dana borbe za jeftinije gorivo - naveo je Magazinović.  

Podsjetio je da su i jedan i drugi dom državnog parlamenta završili svoj posao, usvojili zakon, ali u različitom tekstu.

- Usaglašeno je da je zajednički tekst onaj koji smo predložili prije 195 dana. Dakle, danas se nalazimo tamo gdje smo bili prije 195 dana, kada je Dom naroda trebao samo potvrditi ono što smo usvojili - kazao je Magazinović.        

On je na svom Facebooku objavio dokument iz kojeg je vidljivo da su zahtjev za sazivanje hitne sjedice, osim njega, potpisali i poslanici: Nermin Nikšić, Zukan Helez, Nada Mladina, Denis Zvizdić, Jasmin Emrić, Branislav Borenović, Mirko Šarović, Edita Đapo, Aida Baručija, Predrag Kojović, Damir Arnaut, Marijana Marinković Lepić Mira Pekić i Dragan Mektić.

Podsjećanja radi, Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta usvojili su ovaj zakon u različitom tekstu, nakon čega ga je Komisija za usaglašavanje usaglasila na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Naime, još u martu ove godine Predstavnički dom je, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, usvojio prijedlog zakon po kojem bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana. Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu