Svijet     | 20.09.2022. 15:06 |

Hapšenja koja su provele palestinske vlasti izazvale sukobe na Zapadnoj obali

FENA Internet

NABLUS, 20. septembra (FENA) - Rijetka operacija sigurnosnih snaga Palestinske uprave (PA) s ciljem hapšenja pripadnika Hamasa izazvala je sukobe u gradu Nablusu na Zapadnoj obali u utorak, pri čemu je jedna osoba ubijena.

U saopćenju snaga sigurnosti potvrđena je smrt slučajnog prolaznika Firasa Yaisha i navodi se da se "čeka medicinski izvještaj" o okolnostima njegovog ubistva.

On je ubijen "na mjestu gdje nisu bili članovi sigurnosnpg osoblja", rekao je portparol vojske Talal Dweikat u saopćenju.

Nemiri su nastavljeni tokom jutra, sa stotinama mladih su kamenjem gađali oklopna vozila snaga sigurnosti PA, dok je zvuk pucnjave odjekivao centrom grada, izvještavaju dopisnici AFP-a.

Ahmed, 26, demonstrant koji je odbio da navede svoje prezime iz razloga lične sigurnosti, rekao je za AFP da je bijes demonstranata podstaknut sigurnosnom saradnjom između PA i izraelskih okupacionih snaga.

Hamas, historijski suparnik Abasovog sekularnog pokreta Fatah koji kontroliše PA, osudio je hapšenje 30-godišnjeg Musaaba Shtayyeha, nazvavši ga "otmicom i nacionalnim zločinom" i "mrljom" na imidžu PA.

Zahtijevao je hitno oslobađanje Shtayyeha i Ameeda Tbaileha, koji je uhapšen zajedno s njim, i osudio PA zbog sigurnosne koordinacije s Izraelom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu