Ekonomija     | 20.09.2022. 12:38 |

Ministar Zukić potpisao ugovore o dodjeli poticaja za opstanak tradicionalnih i starih obrta (VIDEO)

FENA Nada Landeka, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 20. rujna (FENA) – Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u utorak u Mostaru ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s 83 korisnika tradicionalnih i starih obrta iz deset županija Federacije BiH po Projektu broj 5 " Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta" za 2022.godinu u ukupnom iznosu od 241 034,63 marke.

 

Iznos odobrenih grant sredstava po korisniku iznosi 3000 maraka, a rok za realizaciju projekta je 6 mjeseci.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić podsjetio je da to ministarstvo inače osiguralo ugovore za dva projekta koji se tiču obrta i starih zanata u vrijednosti od 980. 000 maraka, a koji su namjenjeni za financiranje troškova nabavke opreme, repromaterijala, uruđenje poslovnih prostora, odnosno za poboljšanje uvjeta rada tradicionalnih zanata kao djela kulturno povijesne baštine te poboljšanje kvalitete proizvoda i novo zapošljavanje.

- Potpisan je ugovor za prvi projekat 'Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta' za koji je podršku dobilo 83 djelatnosti, odnosno 83 subjekta u visini od 241. 000 maraka. Za drugi projekat "Podrška razvoju obrta i srodnih djelatnosti", potporu je dobilo ukupno 107 korisnika u visini 740. 000 maraka - rekao je ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.

On se nada se da će ova sredstva biti pravilno iskorištena i da će se ovaj projekat ponoviti i iduće godine.

Korisnik sredstava Nermin, odnosno supruga Fatima Maluhija, koja imaju krojačku radnju u Sarajevu i bavi se tim poslom već tri godine, kazao je da će ova sredstva iskorisiti za kupovinu novih šivaćih mašina i drugih sredstava za te poslove.

PREUZMITE VIDEO

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel