Bosna i Hercegovina     | 19.09.2022. 16:58 |

Art festival ‘Grad’ - Memorijalni marš mira 21. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) -  Internacionalni art festival “Grad”, povodom Međunarodnog dana mira, 21. septembra, u saradnji sa Međunarodnim centrom za mir, organizira “Memorijalni marš mira 2022”. 

U srijedu u periodu od 11.00 do 13.00 sati učesnici Memorijalnog marša mira 2022 kreću sa platoa Olimpijskog centra Skenderija, idu obalom Maka Dizdara, ulicom Hamdije Kreševljakovića, kroz park At Mejdan, Obalom Isa-bega Ishakovića do Inat kuće. Nastavljaju preko Šeher-ćehajine ćuprije, pokraj Vijećnice, ulicama Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Đulaginom, Saračima, Ferhadijom, Gimnazijskom ulicom, sve do Metalca.

U dvorištu Prve gimnazije bit će održan Miting za mir u BiH, Evropi i svijetu. Po završetku Mitinga za mir, učesnici će nastaviti marš do Vječne vatre, kroz ulicu Kulovića doći će do Trga Susan Sontag, te naposljetku do sunčanog sata Stjepana Gavrića na zgradi ZOI ‘84.

Organizatori su pozivali sve članice u njihovoj mreži da učestvuju u mirovnoj šetnji, a učesnici će nositi samo simbol mira.

- Ovo je važan trenutak da se kroz “Karavanu mira” još jednom podsjetimo koliko je značajan mir, koliko su sve žrtve besmislene, jer bez mira nema budućnosti kako Bosne i Hercegovine tako i svijeta - ističu organizatori. 

Tu je i izložba “Life After” povodom godišnjice Evropskog karavana mira koji je organiziran u Sarajevu u septembru 1991. godine. Autori fotografija koje su se našle na izložbi su talijanski fotografi Gin Angri, Lucio Cavicchioni, Luigi Lusenti i Mario Boccia. Izložba govori o Evropskoj karavani mira iz 1991. godine kada su u Sarajevu upućene poruke solidarnosti, zajedništva i mira.

Izložba fotografija se može pogledati u galeriji OC Skenderija (ex Ars Aevi) koja je otvorena od 12.00-19.00 sati od 19. do 21. septembra.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Internacionalni art festival "Grad" - Tri koncerta za Međunarodni dan mira

Art festival 'Grad' - Memorijalni Marš mira za Međunarodni dan mira, 21. septembra

Art festival "Grad" - Raionica monotipije i izložba

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel