Bosna i Hercegovina

Međunarodne organizacije jačaju povjerenje i koheziju u zajednicama BiH

Tekst: Hana Imamović, FOTO FENA /Almir Razić

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Predstavnici nekoliko međunarodnih organizacija prezentirali su danas u Sarajevu početak implementacije projekta nazvanog "Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama Bosne i Hercegovine", koji ima za cilj promociju pozitivnijeg okruženja.

Delegacija Evropske unije u BiH, Ujedinjene nacije, Vijeće Evrope i OSCE udružili su sredstva kako bi, rečeno je danas, uz slogan "Uz malo dobre volje, možemo bolje" upravo radili na promociji lokalnih zajednica koje rade u svrhu izgradnje povjerenja i očuvanja mira.

Šef Delegacije EU-a Johann Sattler podvukao je da je u pitanju projekt za koji je izdvojeno 3,5 miliona eura kojim će se jačati zajednice i graditi povjerenje.

Projekt se pokreće, dodao je, u toku predizborne kampanje u kojoj su primjetne poruke koje dijele ljude i ne fokusiraju se na ono što spaja ljude u ovoj zemlji.

- Ipak, tokom putovanja kroz BiH vidio sam da se ljudi iz različitih slojeva društva fokusiraju na ono što ih zbližava i pokazuju da može drugačije. Zato će ovo biti uspješna priča s pozitivnim primjerima takve prakse - dodao je Sattler.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald kaže da će se kroz projekat pružiti podršku civilnom društvu te povećati pozitivna interakcija između i unutar zajednica te promovirati pozitivne priče iz lokalnih zajednica i civilnog društva.

Kazala je da su tu i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) koji će investirati sredstva budući da je ovo vrijeme brojnih izazova u kojem je važno investirati u izgradnju mira i pomirenje.

Vršiteljica dužnosti Misije OSCE-a u BiH Susan Penska je podvukla da je važno promovirati ovakve prakse budući da zajedništvo i povjerenje često nedostaju posebno u periodu pred izbore kada politički lideri pribjegavaju upotrebi jezika podjela kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Šefica Ureda Vijeća Evrope Bojana Urumova kaže da je upravo ovo oblast koja zahtijeva kontinuiran rad zbog čega je potrebno dati veću vidljivost onima koji promoviraju ideje koje znače pomirenje.

Sve projektne aktivnosti će oblikovati lokalni nosioci promjena iz cijele BiH, a ove organizacije će djelovati kao podrška kako bi se učilo iz nevjerovatnih iskustava lokalnih "šampiona mira" i omogućilo im se da budu uzor svima u BiH.

(FENA) L. A.
Vezane vijesti