Regija     | 13.09.2022. 13:47 |

Covid-19 i teorije zavjere: 50 posto ispitanih u Hrvatskoj smatra da se preuveličava smrtnost

FENA Agencije, Foto/ Hina

ZAGREB, 13. rujna (FENA) - Gotovo 50 posto ispitanika u Hrvatskoj složilo se sa zavjerom da se manipulira statistikom radi preuveličavanja smrtnosti od covida uključivanjem umrlih od drugih bolesti, rečeno je u utorak na predstavljanju rezultata istraživanja o covid-19 teorijama zavjera u Hrvatskoj.

Vjerovanju u covid-19 teorije zavjere nešto su sklonije mlađe osobe od 25 do 29 godina, niže obrazovani, iz većih kućanstava s nižim prihodima i iz manjih mjesta, kazao je koordinator istraživanja i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Nebojša Blanuša.

Dodao je i kako oni skloni vjerovanju u covid-19 teorije zavjere imaju niže povjerenje u znanost, sklonost desnim populističkim stavovima i religioznosti, nižu znanstvenu i političku pismenost te su manje skloni kritičkom razmišljanju.

Nakon manipuliranja statistikom, druga teorija zavjere s kojom se slaže najviše ispitanika - njih 35,7 posto jest da je covid-19 ''namjenski proizveden i namjenski proširen kako bi svjetske sile od njega imale političku ili ekonomsku korist'', a sa 35,3 posto slijedi da je ''koronu proizveo farmaceutski lobi kako bi se obogatio na prodaji cjepiva''

Upozorio je i na odgovornost medija tijekom koronakrize.

''Mainstream mediji su bombastičnim naslovima i senzacionalističkim izvještavanjem o covidu zapravo dali povod ljudima da više vjeruju u teorije zavjere'', kazao je Blanuša.

Profesorica s Filozofskog fakulteta Andrea Vranić kazala je da je vjerovanje u zavjere vezane uz koronakrizu povezano i s vjerovanjem u različite druge zavjere, a koje sadržajno nemaju veze s pandemijom.

Prema rezultatima istraživanja, oni koji su skloni teorijama zavjere, a pripadaju kategoriji necijepljenih, imaju izrazito nepovjerenje prema institucijama. Na listi od 0 do 10 – Nacionalni stožer civilne zaštite, Vlada  i političke stranke ocijenjene su s manje od 2, a mediji s nešto manje od 3. Najviše povjerenja, pak, imaju prema članovima obitelji s ocjenom 8,8.

Profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirjana Tonković istaknula je i kako su osobe sklone vjerovanju u zavjere oko covida spremnije djelovati protiv predloženih i uvedenih zaštitnih mjera.

''U sprečavaju širenja teorija zavjera, važna je borba protiv dezinformacija, a drugi važni element je vraćanje mjera u institucije'', zaključila je Tonković.

Nositelj projekta “Pro-fact: Razotkrivanje covid-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem provjerom točnosti činjenica i edukacijom” je GONG.

Partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf, Fakultet elektrotehnike i računarstva, a suradnici Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Dvojica muškaraca quadom sletjela u Bednju i poginula

Plenković: Grbin je abdicirao, neće biti ni premijer ni predsjednik Sabora

Lekaj Prljaskaj: Blokirane su mi društvene mreže, to mi otežava kampanju

Promo

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!

Započnite proljećnu avanturu uz odlične telefone iz m:tel ponude

Pobjednici App natjecanja sudjelovali na OFFF festivalu u Barceloni