Bosna i Hercegovina     | 08.09.2022. 15:55 |

Hadžiahmetović zatražio intenzivniji nadzor nad mjerama sprječavanja širenja i uništavanja ambrozije

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović zatražio je početkom mjeseca od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove intenziviranje inspekcijskih nadzora nad provođenjem mjera propisanih za sprječavanje širenja i uništavanja biljke ambrozije jer pravovremeno neuklanjanje i širenje te korovske biljke, odnosno njen polen, izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi. 

U dopisu toj upravi ministar je podsjetio i to da Ministarstvo koje predvodi, primjenjujući odredbe Pravilnika o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka, obezbjeđuje monitoring polena na području Kantona Sarajevo u saradnji sa Centrom za ekologiju i prirodne resurse - akademik Sulejman Redžić Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

- Svrha monitoringa je pravovremeno informisanje građana u cilju zaštite od alergija i posljedica na zdravlje i kvalitet života, kao i iniciranje mjera za kontrolu i uklanjanje alergenih vrsta drveća, trava i korova - naveo je ministar Hadžiahmetović dalje u dopisu.

Informisao ih je i da Centar redovno dostavlja izvještaje o stanju prisustva bioloških polutanata u zraku sa dvije mjerne stanice, i to onih instaliranih na Pofalićima i u Starom Gradu.

- Prema posljednjim izvještajima, na obje mjerne stanice konstatovan je polen invazivne i visoko alergene biljke ambrozije. Tokom septembra očekuje se značajno povećanje koncentracije polena korova u zraku, posebno polena ambrozije. U skladu sa tim, te tačkom VI Odluke o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste ambrozije tražimo da se intenzivira nadzor nad provođenjem mjera utvrđenih tačkom II i III spomenute odluke - naglasio je ministar Hadžiahmetović.

Uputio ih je i da su, prema njegovim informacijama, staništa ambrozije najprisutnija na površinama uz željezničke pruge, ceste, na zapuštenim građevinskim i drugim neodržavanim površinama.

- Na kraju je zamolio da ga iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove cjelovito informišu o rezultatima provedenog nadzora - saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Čelnici Kantona Sarajevo uputili čestitku povodom Pesaha

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu