Ekonomija     | 02.09.2022. 12:59 |

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda u augustu pale peti mjesec zaredom

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: CGTN

RIM, 2. septembra (FENA) - Barometar svjetskih cijena prehrambenih proizvoda pao je peti mjesec zaredom u augustu, pošto su pale kotacije za većinu referentnih artikala, navedeno je u novom izvještaju koji je danas objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Pomno praćeni FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 138 bodova u augustu, 1,9 posto manje u odnosu na juli, iako je ostao 7,9 posto iznad svoje vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu. Indeks prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje.

FAO indeks cijena žitarica manji je za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, uzrokovan padom međunarodnih cijena pšenice od 5,1 posto, što je odraz poboljšanih izgleda za proizvodnju u Sjevernoj Americi i Rusiji, kao i nastavak izvoza iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Cijene riže su u prosjeku ostale stabilne tokom mjeseca, dok su kotacije za grubo zrno porasle neznatno, za 0,2 posto, jer su više svjetske cijene kukuruza zbog vrućih i sušnih uslova uzgoja u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama nadoknađene nižim cijenama ječma i sirka.

Indeks cijena biljnog ulja pao je za 3,3 posto u odnosu na juli, dostigavši ​​nivo nešto ispod onog iz augusta 2021. Svjetske cijene sojinog ulja su umjereno porasle zbog zabrinutosti zbog uticaja nepovoljnih vremenskih uslova na proizvodnju u Sjedinjenim Američkim Državama, ali taj rast je više nego nadoknađen nižim kotacijama palminog, suncokretovog i repičinog ulja, što odražava povećanu dostupnost palminog ulja iz Indonezije, zbog nižih izvoznih taksi i postepenog obnavljanja isporuka suncokretovog ulja iz ukrajinskih luka.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je dva posto u augustu, dok je ostao 23,5 posto iznad vrijednosti iz augusta 2021. Svjetske cijene sira porasle su deseti mjesec zaredom, dok su cijene mlijeka splasnule usljed očekivanja povećanja zaliha sa Novog Zelanda, iako je proizvodnja niža u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

FAO indeks cijena mesa pao je za 1,5 posto u odnosu na juli, ali je ostao 8,2 posto viši od vrijednosti prije godinu dana. Međunarodne kotacije za meso živine pale su u augustu zbog povećane globalne dostupnosti izvoza, dok su svjetske cijene goveđeg mesa pale zbog slabe domaće potražnje u nekim vodećim zemljama izvoznicama. Cijene svinjskog mesa su porasle.

FAO indeks cijena šećera pao je za 2,1 posto na najniži nivo od jula 2021., uglavnom uzrokovan visokim izvoznim ograničenjima u Indiji i nižim cijenama etanola u Brazilu.

FAO je također danas objavio svoju ažuriranu prognozu proizvodnje žitarica za 2022., sa znatno nižim izgledima. Očekuje se da će globalna proizvodnja žitarica opasti za 38,9 miliona tona, ili 1,4 posto, u odnosu na prethodnu godinu, prema novom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica.

Najveći dio revizije naniže odnosi se na grubo zrno, pri čemu se očekuje da će prinosi kukuruza u Evropskoj uniji pasti 16 posto ispod njihovog petogodišnjeg prosječnog nivoa zbog izuzetno vrućih i suhih vremenskih uslova.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izvještaj UN - U svijetu je u 2022. godini bačeno 1,05 milijardi metričkih tona hrane

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH 2.630 KM po kvadratu

Cijene nafte porasle drugi uzastopni dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo