Svijet     | 02.09.2022. 10:45 |

Kineski grad Shenzen pooštrio Covid restrikcije

FENA Internet, Foto/ Twitter

SHENZHEN, 2. septembra (FENA) – Neki kvartovi južnog kinerskog tehnološkog središta Shenzhena produžili su restrikcije javnih aktivnosti, restorana i prostora za zabavu u petak, ali gradski zvaničnici još nisu objavili puni lockdown dok pokušavaju da suzbiju rastući broj zaraženih Covidom.

Restrikcije u centralnim poslovnim kvartovima Futian i Longhua, sjedištu velike tvornice Foxconn koja sklapa dijelove za telefone Apple iPhone, produžene su do nedjelje, dok je od građana u nekoliko kvartova širom grada zatraženo da rade od kuće ukoliko to bude moguće.

Većina od skoro 18 miliona stanovnika Shenzhena sada je pod Covid restrikcijama, u jeku najteže epidemije u gradu od proljeća. Za razliku od brze odluke u martu o uvođenju lockdowna u borbi protiv lokalne zaraze, Shenzen je, međutim, zauzeo mnogo obzirniji pristup u borbi protiv trenutne epidemije od kraja augusta.

Prekid aktivnosti desetaka miliona ljudi pojačava izazove za Kinu u ublažavanju ekonomskih posljedica svoje politike “nultog Covida” koja je uglavnom zatvorila granice za strane posjetioce.

Zvaničnici su u četvrtak navečer nastojali da suzbiju glasine da će u gradu biti uveden potpuni lockdown, kao što je učinjeno u posljednjoj sedmici u martu.

Vlasti su do sada uglavnom izbjegavale zatvaranje ureda i tvornica.

Zvaničnici su u petak javili o 87 novozaraženih u lokalnoj transmisiji COVID-19 u Shenzhenu 1. septembra, što predstavlja rast sa 62-oje zaraženih prethodnog dana. Od te cifre, osmero je bilo izvan zona karantina, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin ove sedmice ponovo u posjeti Kini

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u posjetu Mađarskoj

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet Kine po pitanju Tajvana

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli