Ekonomija     | 24.08.2022. 12:24 |

Domaći kupreški sir mljekare Perkan uskoro na policama trgovina

FENA Mario Loncar, Foto: Mario Lončar

KUPRES, 24. kolovoza ( FENA) - U kupreškom naselju Zlosela prije četiri mjeseca započela je s radom mljekara Perkan u vlasništvu obitelji Romić, a njihovi proizvodi uskoro bi se trebali naći na policama trgovina.  


Investicija mljekare iznosi 200.000 maraka, od kojih je 25 posto iz programa ruralnog razvoja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Uz članove obitelji, u mljekari radi troje stalno zaposlenih djelatnika čije vrijedne ruke trenutno prerađuju kravlji, ovčiji i miješani sir.

- Radimo tvrde punomasne sireve od neobranog mlijeka koje se proizvede isključivo na našem gospodarstvu. Kako smo na samom početku, zrenje sira čekali smo tri mjeseca i sad imamo proizvod koji se moze kušati i kupiti. Sir se trenutno prodaje samo kod nas na mjestu proizvodnje, a uskoro uskoro će se naći i na policama nekih trgovina-  kazala je u razgovoru za Fenu direktorica mljekare Dražena Romić.

Po njezinim riječima, nemaju u planu izlaziti na tržište izvan granica BiH jer su jedina mljekara u BiH koja prerađuje isključivo vlastito mlijeko i u istom trenutku stvara tri vrste sira - kravlji, miješani i ovčji, te s te strane zapravo i nemaju konkurenciju niti su oni bilo kom konkurencija na bh. tržištu.

Da bi upoznali javnost sa svojim delicijama u skorašnje vrijeme najavlju sa svojim prozvodima posjetu sajmovima i izložbama sireva, te tamošnjim posjetiteljima omogućiti kušanje domaćeg kupreškog sira.

 - Kupres je izrazito pogodan za stočarstvo, kako zbog nadmorske visine tako i zbog bogatih pašnjaka koji u svom sastavu imaju na stotine različitih biljaka što kuprešku visoravan čini prirodnim botaničkim vrtom kojeg konzumira stoka koja daje mlijeko od kojega i, nije neka znanost napraviti izuzetno kvalitetne sireve - istaknula je direktorica mljekare.

Na ovom imanju trenutno se nalazi oko 50 odraslih goveda i oko 1.300 odraslih ovaca, a odnedavno su počeli s izgradnjom nove staje za stoku jer planiraju proširiti stočni fond, a slijedom toga povećati i proizvodnju mliječnih proizvoda.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Održani 'Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024', titulu kosbaše odnio Vinko Čičak

Održana dječja radionica "Mali čuvari tradicije"

Obilježena 32. obljetnica pada Kupresa

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima