Kultura     | 23.08.2022. 15:38 |

Prvi Habitat Culture Fest održan na Boračkom jezeru

FENA Saopćenje, Foto/ PR

KONJIC, 23. kolovoza (FENA) - Prvi "Habitat Culture Fest" održan je na Boračkom jezeru, kod Konjica od 19. do 21. kolovoza.

 

Riječ je o festivalu umjetničkog stvaralaštva na kojem su sudjelovali već afirmirani i ostvareni umjetnici, od kojih su neki i ranije gostovali na "Ljetu na Boračkom", a pojedini događaji poput promocije knjige "Bašta ukrašena flamingosima" imali su svoju svjetsku premijeru.

Nakon što su desetak godina Goranka i Elmir Prevljak u svom Herzegovine Lodges organizirali "Ljeto na Boračkom" u njima je narasla ideja koju su podijelili s nekolicinom prijatelja kako bi to mogao biti festival umjetničkog stvaralaštva na kojem mogu sudjelovati ne samo priznati umjetnici na bosanskohercegovačkim prostorima već i na novim životnim adresama.

Značajno je napomenuti kako je zanimanje publike bilo odlično, kako domaće tako i one iz Nizozemske, priopćili su organizatori.

U spontanom druženju razvilo se niz kreativnih ideja koje će predstavljati priliku za dolazak drugih umjetnika iz dijaspore ali i iz BiH, kako za one već afirmirane tako i one koji se tek počinju ostvarivati u kreativnim svjetovima.

O dojmovima na Habitat Culture Festu novinar Boro Kontić je kazao kako svi posjetitelji ovog festivala sudjeluju u događajima.

"Imate tu divnu priliku da govorite pred ljudima koji vas istinski slušaju ili zainteresirano postavljaju pitanja", istaknuo je Kontić.

Književnik Antonije Nino Žalica kazao je kako je festival vođen u opuštenom duhu iskrenog domaćinstva ljudi iz Herzegovina Lodgesa i njihovog okruženja.

"Imao sam čast i zadovoljstvo prisustvovati i učestvovati na ovom izuzetnom festivalu gdje se čisti zrak, voda i zelenilo šume se nadopunjuju s produhovljenim artističkim nastojanjima u kojima se isprepliću različita iskustva; ona koja u sebi nose odjek nekog 'velikog' svijeta i života u egzilu i ona koja sadržavaju sve specifičnosti lokalne obojenosti i talenta. Priroda prezentiranih djela i autora stapaju ova dva prividno različita aspekta ih u jedinstven okvir, u jedno prirodno zajedništvo i osjećanje duhovnog i realnog zavičaja", istaknuo je, među ostalim, književnik Žalica.

Festival su podržali Švicarsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini, Grad Konjic, Agencija WEB studio, Agencija "Prvi korak", Izviđači Zenica, Vila "Dženana", Kamp "Borašnica", Apartmani Boračko jezero-Guesthouse i Raft klub "Grand River".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Drugi Habitat Culture Fest na Boračkom jezeru počinje 2. kolovoza

Prvi 'Habitat Culture Fest' na Boračkom jezeru

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli