Svijet     | 22.08.2022. 17:51 |

Fauci se povlači s funkcije od decembra

FENA Internet

WASHINGTON, 22. augusta (FENA) - Anthony Fauci, najviši stručnjak za zarazne bolesti u zemlji i predmet velikih kritika tokom pandemije COVID-19, najavio je u ponedjeljak da će napustiti saveznu vladu u decembru nakon više od pet decenija službe.

Fauci, koji služi kao glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena, bio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i šef NIAID laboratorije za imunoregulaciju. Bio je lider u saveznom odgovoru na HIV/AIDS i druge zarazne bolesti čak i prije nego što je došlo do pandemije.

- Napustit ću ove pozicije u decembru ove godine kako bih nastavio sa sljedećim poglavljem svoje karijere - rekao je Fauc, nazvavši svoje funkcije "počastima života", prenosi AP.

Fauci je postao lice vladinog odgovora na COVID-19 koji je pogodio početkom 2020., uz česta pojavljivanja na televizijskim vijestima i na dnevnim konferencijama za štampu sa zvaničnicima Bijele kuće, uključujući tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Ali kako se pandemija produbljivala, Fauci je pao u nemilost Trumpa i njegovih zvaničnika kada su se njegovi pozivi na kontinuirani oprez javnosti sukobili sa željom bivšeg predsjednika da se vrati u normalu i promovira nedokazane terapije za virus.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Fauci: Prvi izvještaji o varijanti omikron pokazuju da je manje opasna

Fauci: Treća doza vakcine treba biti standard, efekat druge doze u opadanju

Fauci predviđa da će SAD imati vakcinu protiv koronavirusa do kraja godine

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel