Bosna i Hercegovina     | 18.08.2022. 11:46 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Turistička zajednica KS predstavila prvi pametni reciklomat u BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 18. augusta (FENA) - Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila je danas prvi pametni reciklomat koji je postavljen u gradskoj jezgri, ispred Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Pametni reciklomati će, kako je rekao predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda, doprinijeti razvijanju svijesti svih građana, turista o ekologiji. Radi se o jedinstvenom projektu koji je prvi put predstavljen u BiH i prati trendove evropskih i svjetskih gradova.

Partneri Turističke zajednice u prvoj fazi realizacije ovog projekta su Sarajevo Film Festival i Udruženje Pomozi.ba, a saradnja će biti ostvarena i sa KJKP Rad, KJKP Park, Sarajevo City Centar i Grand Centar Ilidža. Turistička zajednica Kantona Sarajevo je pozivala i ostale društveno odgovorne kompanije iz javnog i privatnog sektora koji su spremni za iskorak u podizanju ekološke svijesti, očuvanju i zaštiti životne sredine da budu dio ovog projekta.

- Cilj Turističke zajednice za vrijeme SFF, koji traje još dva dana, jeste da skupimo deset hiljada boca i da budemo incijatori u ovom projektu. Nakon toga, nastavljamo u saradnji sa svojim partnerima u obezbjeđivanju dodatnih pogodnosti – dodao je Magoda.

Turistička zajednica KS je pozvala građane i turiste da aktivno učestvuju u recikliranju otpada u cilju poboljštanja čistoće grada, te daju doprinost u humanitarnim akcijama, ali i ostvare pogodnosti pri korištenju usluga partnera ovog projekta.

Reciklomati, kako je rekao menadžer projekta “Reciklomati u BiH” Medaris Šunj, posjeduju softver koji prepoznaje različite vrste ambalaže i to PET, staklenu i aluminijsku ambalažu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS: Spremni smo privući još veći broj turista iz SAD-a

Potpisan protokol o saradnji između TZ KS i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore

Turistička zajednica KS objavila javni poziv za dodjelu sredstava

Promo

Kanski šampion Riccardo Fregoso govornik na 12. Brending konferenciji

Počeo Cross Border Coworking Conference (CBCC) 2024: Digital Nomads Edition

Počeo novi ciklus m:tel App natjecanja za srednjoškolce