Kultura     | 12.08.2022. 16:52 |

Postavljena instalacija Polje zastava iz 1996. godine umjetnika Daniel Burena

FENA Aida Kovač, Foto: FENA

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Direktorica JU "Gradski muzeji Sarajevo“, u sklopu koje su Olimpijski muzej i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Senka Ibrišimbegović kazala je Feni da je nakon više od dvadeset godina pred sarajevsku publiku ponovno postavljena instalacija Polje zastava iz 1996. godine umjetnika Daniel Burena.

Ovo je djelo postavljeno na lokalitetu bašte budućeg Muzeja suvremene umjetnosti Ars Aevi arhitekte Renza Piana (Vilsonovo šetalište).

Postavku instalacije Polje zastava, iz nukleusa Kolekcije Prato, pomogli su UNESCO BiH, štamparija Margo, Općina Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i JKP Rad. 

Ibrišimbegović je navela da revitalizacijom ovog izvanrednog umjetničkog djela Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi podsjeća na simboličku vrijednost lokaliteta postavke, te Sarajlijama i posjetiteljima Sarajevo Film Festivala (SFF), naročito lokacije Vilsonovo šetalište, pruža uvid u dio svoje impozantne kolekcije. 

- Mi smo u jako dobrim i prijateljskim odnosima sa SFF-om. Na prostoru između Historijskog muzeja, budućeg Ars Aevi muzeja i Zemaljskog muzeja, bit će otvoreno kino Novo Sarajevo. Tim povodom smo mi, zajedno s Gradom Sarajevom, Kantonom Sarajevo, odnosno općinom Novo Sarajevo, KJKP 'Park', štamparijom Margo i drugim partnerima osvježili teren Ars Aevi gdje će biti, nadamo se, uskoro izgrađen Muzej savremene umjetnosti i ponovo smo postavili instalaciju savremenog francuskog umjetnika Daniel Burena koji je poklonio svoje djelo kolekciji Ars Aevi i jedan je od osnivača ove kolekcije - navela je Ibrišimbegović.

Također, dodala je da su postavili bilborde koji daju više informacija o projektu Muzeja savremene umjetnosti koji će tu biti izgrađen.

Daniel Buren je francuski konceptualni umjetnik, slikar i skulptor. Njegova djela dijelom su najpoznatijih kolekcija suvremene umjetnosti širom svijeta, a jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi postao je 1996. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ibrišimbegović: Blizu smo početka izgradnje muzeja Ars Aevi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel