Bosna i Hercegovina     | 12.08.2022. 15:23 |

Ministar Lučić osudio napad na crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. kolovoza (FENA) – Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić osudio je jutrošnji napad na crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru.

Kako je priopćeno iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, vandali su provalili vrata crkve, oskvrnuli oltar, porazbijali predmete i opljačkali crkvu, a odnijeli su i novac iz kutija za doborovoljne priloge. Opljačkana je i crkvena prodavaonica.

Ministar Lučić apelirao je na mjerodavne institucije da se ovo nedjelo što prije rasvijetli, a počinitelji privedu i kazne.

„Neshvatljivo je da u 21. vijeku prostor oko crkve nije osvijetljen iako je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar upućivala molbu Gradu Mostaru da to bude učinjeno. Ministar Lučić kontaktirat će gradonačelnika Mostara i tražiti da se ovo pitanje što prije riješi”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je srpska zajednica u Mostaru uznemirena nakon ovoga napada, koji je samo jedan u nizu napada na crkvenu imovinu u Mostaru u posljednje vrijeme.

„Učestali napadi na pravoslavne objekte u Mostaru šalju lošu poruku Srbima koji tamo žive, a posebno zabrinjava činjenica da počinitelji nikad nisu otkriveni. Napadi na pravoslavne vjerske objekte su napadi na nacionalni identitet i duhovnost srpskog naroda koji svjedoče o njegovoj istoriji i tradiciji. Različitost se mora poštovati i uvažavati jer bez toga nema budućnosti ni prosperiteta”, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Zenici upriličen tradicionalni božićni prijem

Božićne liturgije služene u pravoslavnim crkvama u Mostaru

Patrijarh Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršij

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu