Svijet     | 08.08.2022. 10:29 |

Primirje između Izraela i militanata iz Gaze održalo se tokom noći

FENA Internet

GAZA, 8. augusta (FENA)  - Sporazum o krhkom primirju u cilju okončanja skoro trodnevnih sukoba između Izraela i palestinskih militanata u Gazi održao se tokon noći i nastavljen je u jutarnjim satima u ponedjeljak – u  nagovještaju da bi posljednji krug nasilja mogao početi da popušta.

Posljednji sukobi predstavljaju najteže izbijanje nasilja između Izraela i militantnih grupa iz Gaze otkako su Izrael i Hamasovi vladari Gaze vodili 11-dnevni rat u prošloj godini, izazivajući nova razaranja i očaj koji godinama preplavljuje blokiranu Gazu.

Izraelski avioni od petka su napadali ciljeve u Gazi, dok je militantna grupa Palestinski džihad ispalila na stotine raketa na Izrael.

Tokom tri dana sukoba ubijeno je 43-oje Palestinaca, među kojima 15 djece i četiri žene, i 311 je ranjeno, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Izrael je saopćio da je sedmero  poginulo od pogrešno ispaljenih raketa.

Izrael je u ponedjeljak objavio da djelimično ponovno otvara prijelaze u Gazu za humanitarne potrebe i da će ih potpuno otvorirti kada primirje zaživi.

Svakodnevni život za stotone hiljada Izraelaca prekinut je tokom nasilja. Mjere predostrožnosti uvedene u posljednjim danima mještanima južnog Izraela postepeno su ukinute u ponedjeljak, saopćila je vojska.

Nasilje je zaprijetilo da bukne u još jedan sveobuhvatni sukob, ali je okončano nakon što je suzbijeno jer je vladajuća grupa Hamas u Gazi ostala po strani, mogiće i iz straha od izraelske odmazde i poništenja ekonomskih sporazuma s Izraelom, uključujući i izraelske radne dozvole za hiljade mještana Gaze, koje jačaju njegovu kontrolu nad priobalnim pojasom, prenosi AP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Humanitarni radnik poginuo u izraelskom napadu na Rafah

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu