Svijet     | 06.08.2022. 12:23 |

Izrael i Islamski džihad nastavili sukobe u Gazi, u zračnim udarima najmanje 11 ubijenih

FENA Internet

GAZA, 6. augusta (FENA) - Izraelski borbeni avioni napali su ciljeve militanata u Pojasu Gaze u subotu, dok su rakete padale na južni Izrael, satima nakon vala izraelskih zračnih udara po priobalnoj enklavi u kojima je ubijeno najmanje 11 ljudi, među kojima su visoki militant i petogodišnja djevojčica.

Borbe koje su počele u petak izraelskim dramatičnim ciljanim ubistvom visokog zapovjednika palestinskog Islamskog džhada nastavljene su tokom noći, približavajući strane sveobuhvatnom sukobu.

Izgleda, međutim, da Hamasovi vladari te teritorije ostaju po strani od sukoba, držeći njegov intenzitet donekle suzbijen za sada. Izrael i Hamas vodili su četiri rata i nekoliko manjih sukoba tokom proteklih 15 godina sa zapanjujućim posljedicama po dva miliona palestinskih mještana Gaze.

Neposredno prije podneva po lokalnom vremenu, izraelski borbeni avioni pojačali su zračne udare po Gazi. Nakon što je upućeno upozorenje mještanima u telefonskim pozivima, borbeni avioni izbacili su dvije bombe na kuću člana Islamskog džihada, ravnajući sa zemljom dvospratnu građevinu na zapadu grada Gaze i teško oštetivši okolne kuće. Žene i djeca pohrlili su iz tog kvarta, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ujedinjene nacije - Uklanjanje ruševina iz Gaze moglo bi potrajati 14 godina

Humanitarni radnik poginuo u izraelskom napadu na Rafah

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu