Kultura     | 03.08.2022. 08:38 |

Dani dijaspore 'Konjic u srcu BiH' obogaćeni izložbom 'Bosanski jezik'

FENA Saopćenje, Foto/ Grad Konjic

KONJIC, 3. kolovoza (FENA) - Izložba "Bosanski jezik" koju je u okviru manifestacije Dani dijaspore "Konjic u srcu BiH" organizirao Centar za dijasporu "Mreža" u suradnji s Narodnim univerzitetom Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, otvorena je u utorak, 2. kolovoza, u Zavičajnom muzeju u Konjicu.

Ovaj sadržaj Konjičkog kulturnog ljeta otvorio je predsjednik centra "Mreža" Adis Tanović, koji je naglasio kako se na ovaj način želi ukazati na važnost očuvanja bosanskog jezika i njegov povijesni kontinuitet, priopćeno je iz Grada Konjica.

"Izložbu je radila grupa autora koja se posvetila istraživanju, a riječ je o izuzetno vrijednoj dokumentaciji koju smo pretočili u izložbu, a koju smo pronašli u Arhiva BiH i Historijskom arhivu Sarajevo. U želji i namjeri da što više Konjičana svih generacija vidi i posjeti izložbu i upozna se s vrijednostima našeg jezika, omogućit ćemo da je u narednim danima, ali i sve do listopada posjete svi zainteresirani, posebno djeca i mladi. Radimo i na monografiji bosanskog jezika i nadamo se da ćemo je kada bude gotova predstaviti publici u Konjicu", kazao je Tanović.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Održan okrugli sto 'Islamska tradicija u bosanskom jeziku'

Koncertom Berina Buturovića završeni ovogodišnji Dani dijaspore

Otvoreni Dani dijaspore u Travniku

Promo

Hemofarm - Dvocifreni rast u godini jubileja

Prvi u BiH – m:tel omogućio plaćanje parkinga u Srbiji putem m:go aplikacije

Putujte bezbrižno uz m:tel roming tarifne opcije