Svijet     | 25.07.2022. 10:03 |

Rekordan broj Australaca zaraženih koronavirusom

FENA Internet

SYDNEY, 25. jula (FENA) – Broj Australaca zaraženih koronavirusom dostigao je rekordnu cifru od oko 5.450 ljudi u ponedjeljak, pokazali su zvanični podaci, dok širenje krajnje zaraznih podvarijanti omicron tipa dodatno opterećuje sistem zdravstvene zaštite širom zemlje.

Brojke su počele rasti od kraja juna, kada su podvarijante BA.4 i BA.5 postale dominantne jer mogu izbjeći imunološku zaštitu, bez obzira na to da li je ona stečena vakcinacijom ili prethodnom zarazom, dok neki eksperti tvrde da je iste snage kao i ona od boginja.

Broj hospitaliziranih najviši je od pojave koronavirusa, nadmašujući januarski rekord od  5.390 oboljelih tokom prvog vala zaraze omikronom. Dnevne cifre preminulih također su u porastu, nadmašujući prvi put 100 u subotu.

Više od 1.000 staračkih domova registrovalo je epidemije, saopćila je vlada, dok je starija kategorija stanovnišva najteže pogođena.

Drugi centri za pomoć starijim osobama, koji se  bore s manjkom osoblja, zatražili su da se pomoć vojnog osoblja tim centrima produži do kraja septembra, saopćio je ministar odbrane Richard Marles.

- To je ekstremna mjera i ispravno je opisati je kao takvu. Uzimajući u obzir brojke epidemija koje imamo upravo sada, ispravno je učiniti to - izjavio je on za ABC televiziju.

Brojni zdravstveni radnici u bolnicama također su oboljeli ili su u izolaciji, što je pogoršalo krizu sistema zdravstvene zaštite, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Protesti protiv Izraela propalestinskih aktivista širom australskih kampusa

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel