Bosna i Hercegovina     | 21.07.2022. 12:26 |

Koordinacija boračkih udruženja zadovoljna saradnjom s Vladom BPK Goražde

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 21. jula (FENA) - Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća i ministri za boračka pitanja te finansije Edin Aganović i Esad Kanlić, održali su sastanak s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja s područja tog kantona.

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i finansijskoj podršci udruženjima, kao i planovima za naredni period, a predstavnici Koordinacije upoznati su i sa izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica BPK Goražde, koje su stupile na snagu.

S tim u vezi naglašeno je da je taj kanton prvi koji je svoju zakonsku regulativu uskladio s federalnim propisima te da je izmjenama znatno povećan obim prava pripadnika boračke populacije. Istaknuto je da je fokus bio i na povećanju egzistencijalne naknade koja će od jula biti uvećana, tako da će korisnici prava tu naknadu dobiti u augustu.

- Zajednička ocjena predstavnika šest temeljnih udruženja koja okupljaju boračku populaciju jeste da je Vlada BPK Goražde u ovom mandatu pokazala izuzetan odnos prema udruženjima, uzimajući u obzir činjenicu da je većinu zahtjeva realizovala u interesu svih pripadnika boračke populacije - kazao je predsjednik Udruženja RVI "Sinovi Drine“ Safet Sijerčić.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je da će saradnja i u budućnosti biti nastavljena sa zajedničkim ciljem, a to je stvaranje pretpostavki za dostojanstven status boračke populacije.

-Jako nam je bitno da sve aktivnosti koje se planiraju budu i realizovane, od poboljšanja materijalnog statusa boračkih populacija do obilježavanja značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Zajedničkim radom i angažmanom uspjeli smo da donesemo mnoga zakonska rješenja koja idu u tom pravcu, a u narednom periodu ćemo se truditi da u skladu s našim mogućnostima ispoštujemo sve one zahtjeve koji će doprinijeti poboljšanju materijalnog statusa boraca, kao i njihovih porodica - naglasila je Obuća.

Dodala je da su izdvajanja iz budžeta BPK Goražde u prvih pet mjeseci ove godine, po osnovu egzistencijalne naknade, tranši boračkim udruženjima i okončanja projekta izgradnje Centralnog spomen obilježja "Goražde grad heroj svojim braniocima“ iznosila oko 600.000 KM.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima vezanim za obilježavanje 18. septembra, Dana oslobođenja i  Dana BPK Goražde i Grada Goražde te manifestacije "Igman 2022.godina“ koja će se ove godine obilježiti u svim dijelovima Federacije BiH.

- Planiran je defile bivših pripadnika Armije Republike BiH i ostalih građana, a vjerovatno će biti uključeni i mladi školskog uzrasta i sportskih klubova 3. augusta. S obzirom da se ove godine 18. septembra obilježava 30. godišnjica Dana oslobođenja Goražda, smatramo da je već vrijeme da krenemo u organizaciju i pripreme ove manifestacije - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

U BPK Goražde u toku prijave za upis djece u školu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu