Bosna i Hercegovina     | 15.07.2022. 16:38 |

Jupić: Broj zaraženih koronavirusom raste i u ZDK-u, ali se radi o blažim kliničkim slikama

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 15. jula (FENA) – Zeničko-dobojski kanton posljednjih dana također bilježi blagi porast broja zaraženih koronavirusom, ali infekcija Covid -19 trenutno i dalje ne predstavlja posebno opterećenje za zdravstveni sistem - kazao je u izjavi za Fenu resorni ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić.

 

On napominje kako su zadnji put imali evidentirane 63 zaražene osobe, ali da je ta brojka u međuvremenu porasla te je sada nešto veća.

-Činjenica je da brojke rastu, ali ćemo tačne podatke imati na sjednici Kriznog štaba ZDK koja će biti održana u srijedu. Krizni štab zasjeda i prati situaciju pa ćemo u skladu s tim poduzimati i naše mjere, ali je dobra stvar što se ne radi o teškim kliničkim slikama koje bi zahtijevale i hospitalizaciju - napominje Jupić.

Unazad mjesec dana, u dvije bolnice u tom kantonu, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, sedmično je u prosjeku na dnevnom nivou bilo zbrinuto do pet pacijenata.

-Dolaskom jeseni očekujemo da će doći i do osjetnog pogoršanja epidemiološke situacije, ali mi se nadamo da ćemo, kao i u februaru ove godine, imati mali broj hospitaliziranih.

Tada smo imali veliki broj zaraženih, ali nije bilo puno hospitaliziranih. U svakom slučaju, zdravstveni sektor u našem kantonu spremno će dočekati eventualno pogoršanje situacije- najavljuje Jupić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu