Svijet     | 08.07.2022. 14:32 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Gradske vlasti Moskve preimenovale trg pred britanskom ambasadom

FENA Internet

MOSKVA, 8. jula (FENA) – Gradske vlasti Moskve promjenile su ulični znak pred britanskom, ambasadom u petak novim nazivom “Trg Narodne Republike Lugansk” u čast otcijepljene ukrajinske teritorije pod kontrolom ruskih snaga.

Rusija je priznala samoproklamovane narodne republike Donjeck i Lugansk kao nezavisne teritorije kratko prije nego što je poslala vojnike u Ukrajinu 24. februara, navodeći kako je bila prinuđena da brani stanovnike ruskog govornog područja od ukrajinskog progona.

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da je to neutemeljeno opravdanje za agresivni rat. Samo Rusija i njena saveznica Sirija priznale su dvije republike.

Britanska ambasada, koja nije promijenila adresu na svom websiteu, saopćila je u petak da će nastaviti koristiti dosadašnju adresu "Smolenskaja Naberežnjaja 10".

- Britanska vlada, poput kompletne međunarodne zajednice, ne priznaje takozvane narodne republike Lugansk i Donjeck - navodi ambasada u saopćenju uoči promjene naziva.

- Preimenovanje ulica je odgovornost lokalnih vlasti, ali ovo, naravno, ni na koji način neće uticati na poziciju britanske vlade prema ruskoj nelegalnoj invaziji na Ukrajinu", prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Reilly: Stvariti okruženja u kojima nema mjesta rodno-zasnovanom nasilju

Novi napad dronovima na ciljeve u Moskvi, Rusija optužuje 'teroristički režim u Kijevu'

Posjeta papinskog predstavnika Moskvi fokusirala se na humanitarna pitanja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel