Bosna i Hercegovina     | 28.06.2022. 16:26 |

Džaferović primio kopredsjedavajućeg Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ Ismaila Serageldina

FENA Saopćenje, Foto/ Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je kopredsjedavajućeg Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ Ismaila Serageldina.

Razgovarano je o izuzetnom civilizacijskom značaju multikulturalizma, sa posebnim naglaskom na viševjekovno iskustvo oplemenjujuće koegzistencije različitih kultura i tradicija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da Bosna i Hercegovina, iako nije velika država po geografskoj rasprostranjenosti i broju stanovništva, spada u red bitnih država u svijetu, zbog svoje multietničke i multikulturalne paradigme.

Serageldin, koji je obnašao funkciju potpredsjednika Svjetske banke i direktora Aleksandrijske biblioteke, istakao je izuzetan značaj iskustva Bosne i Hercegovine u nedavnoj prošlosti, te je kazao da rat kroz koji je prošla BiH, te počinjeni genocid, kao i ogromni pomaci u obnovi koje je BiH napravila u poslijeratnom periodu, trebaju biti nešto iz čega će cijeli svijet izvlačiti lekcije.

Serageldin je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Džaferoviću uručio posebno priznanje Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ za promociju vrijednosti koje baštini Međunarodni centar „Nizami Ganjavi“, kao i za podršku koju kontinuirano pruža aktivnostima ove organizacije.

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio na priznanju, te kazao da mu predstavlja čast i zadovoljstvo sarađivati sa Međunarodnim centrom „Nizami Ganjavi“, i da smatra da se radi o izuzetno ozbiljnoj i uglednoj platformi za međunarodnu saradnju.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Fondacije Društvo zajedničkih vrijednosti i član Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ Zlatko Lagumdžija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu