Ekonomija     | 28.06.2022. 16:19 |

Ministarstvo privrede KS poziva banke da uzmu učešće u realizaciji programa beskamatnog kreditiranja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas prvi javni poziv za realizaciju Programa razvoja male privrede za 2022. godinu.  

Na internetskoj stranici Ministarstva, na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-izbor-bankebanaka-partnera-za-plasman-kreditne-linije-uz-0, objavljen je javni poziv komercijalnim bankama s područja Kantona Sarajevo za realizaciju programa „Obezbjeđenje kreditiranja pod povoljnijim uvjetima“, odnosno plasman kreditne linije sa subvencioniranom kamatom za privrednike s područja Kantona.   

Javni poziv otvoren je 30 dana, a Ministarstvo očekuje da će komercijalne banke i ove godine pokazati društvenu odgovornost i biti partneri Ministarstva privrede u provođenju programa, putem kojeg je u privredu implementirano skoro 110 miliona KM po javnom pozivu iz 2021. godine, saopćeno je iz Ministarstva privrede KS.  

- Objavili smo poziv za izbor banaka/partnera za realizaciju programa koji podrazumijeva kreditnu liniju, odnosno linije sa sto posto subvencioniranom kamatom. To je najvrjedniji program i programa za koji su privrednici pokazali veliki interes tokom prethodne godine. Očekujemo da će banke prihvatiti naše kriterije i ove godine također ući s nama u partnerstvo, jer ovaj program omogućava širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti naše privrede, a svima nam je zajednički interes jaka privreda - izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.  

Ministar Delić je naveo i da je prošlogodišnja kreditna linija otvorena do 30. septembra, te da će po završetku ovog javnog poziva i procedura koje idu uz njega, odmah biti otvorene kreditne linije Ministarstva i za 2022. godinu.  

- Naša je želja bila da kreditna linija bude otvorena tokom čitave godine i raduje nas da smo to ove godine i ostvarili. Očekujemo kao i prethodne godine više od 100 miliona KM ukupne vrijednosti kreditne linije, a Ministarstvo je osiguralo pet miliona KM za pokrivanje troškova kamata za privredne subjekte korisnike ove kreditne linije - pojasnio je ministar Delić.  

Istakao je da su pojedinačni kriteriji, odnosno djelatnosti poslovnih subjekata značajno relaksirane/proširene, te da će shodno tome, znatno veći broj privrednih subjekata imati pristup ovim sredstvima.   

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Ministarstvo privrede KS - Još tri miliona KM za uređenje poslovnih zona

Uk i Mijatović potpisali ugovore sa 75 korisnika sredstava startup poslovnih programa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu