Svijet     | 28.06.2022. 12:55 |

Izraelski zastupnici glasali za raspuštanje parlamenta i održavanje novih izbora

FENA Internet, Foto/ Twitter

JERUSALEM, 28. juna (FENA) – Izraelski zastupnici u utorak su jednoglasno odobrili nacrt zakona o raspuštanju parlamenta, ključni zakonodavni korak koji zemlju približava petim izborima u manje od četiri godine.

Članovi odlazeće koalicije premijera Naftalija Bennetta i opozicije na čelu s bivšim premijerom Benjaminom Netanyahuom od prošle sedmice su u sukobu zbog zakona o raspuštanju parlamenta.

Koalicija je rekla da želi brzo odobrenje zakona nakon što je Bennett prošle sedmice objavio da njegov godinu dana star, ideološki podijeljen, savez od osam stranaka više nije održiv.

Međutim, Netanyahu i njegovi saveznici vodili su pregovore o formiranju nove vlade koju će predvoditi Netanyahu unutar sadašnjeg parlamenta, što bi spriječilo nove izbore.

Nakon dužih rasprava stranke su se konačno u ponedjeljak kasno složile da unaprijede prijedlog zakona koji će biti dovršen kao zakon do kraja srijede, javlja AFP.

U utorak rano ujutro, parlamentarni odbor odobrio je nacrt. Potom je iznijet na plenum za prvo čitanje, koje je prošlo sa 53 glasa za dok niko nije bio protiv.

Prema prijedlogu zakona, parlament bi se raspustio, a novi izbori trebali bi se održati 25. oktobra ili 1. novembra, a datum će biti određen nakon daljnjih pregovora.

Potom se zakon mora odobriti u dva daljnja puna glasanja u parlamentu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu