Bosna i Hercegovina

Patrijarh Porfirije: Istinski možemo da idemo dalje zajedno i da budemo uzor drugima

Tekst: Hasan Selhanović, FOTO FENA /

TUZLA, 26. juna (FENA) - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, danas je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, povodom 140. godišnjice njegovog osveštenja. 

 

Nakon liturgije Partijarh Porfirije u svom obraćanju naglasio je “da je iskustvo ljudi koji žive na prostoru BiH, iskustvo zajedničkog života Srba, Muslimana i Hrvata i svih drugih ljudi, gdje god se nalazili”.

- To je iskustvo koje može biti primjer, bez obzira na to što je kroz istoriju bilo i nesporazuma i rana koje smo jedni drugima nanosili. Uz sve to iskustvo mi ne samo da moramo nego istinski možemo da idemo dalje zajedno i budemo primjer za ugled - kazao je patrijarh Porfirije.


Mufija tuzlanski Vahid ef. Fazlović rekao je da je BiH država s višegodišnjim društvenim mozaikom univerzalnih vrijednosti.

- Danas kao i ranije imamo svoju odgovornost da čuvamo zajedničke ljudske vrijednosti. Smatram da religije na tom planu mogu da učine mnogo. Današnji svečani događaj je izuzetno vrijedan povod da mi u religijskim zajednicama razmišljamo o našim obavezama i odgovornistima - kazao je muftija Fazlović.

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice građena je osam godina, u periodu od 1874. do 1882. godine.

Preuzmite VIDEO 

(FENA) M. B.
Vezane vijesti