Svijet     | 25.06.2022. 10:50 |

Xi u posjeti Hong Kongu 1. jula na 25. godišnjicu primopredaje

FENA Internet, Foto/ Xinhua

PEKING, 25. juna ((FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping posjetit će Hong Kong na 25. godišnjicu primopredaje grada kineskoj matici, javila je u subotu državna novinska agencija Xinhua.

Ta posjeta predstavljat će prvo Xijevo putovanje van kineske matice od januara 2020. nakon izbijanja pandemije COVID-19. On će također prisustvovati inauguralnoj ceremoniji šeste vlade Hong Konga, dodaje Xinhua.

John Lee postat će novi gradski čelnik 1. jula, naslijeđujući Carrie Lam, koja je bila na čelu teritorije u nekim od njenih najturbulentnijih perioda, s antivladinim protestima i epidemijom COVID-19.

Xi je također prisustvovao polaganju zakletve Lam u 2017. kada je bio u Hong Kongu kako bi proslavio proteklu godišnjicu primopredaje.

Neizvjesnost oko toga da li će Xi posjetiti bivšu britansku koloniju porasla je u proteklim sedmicama kada se nova zaraza Covida intenzivirala u gradu a dvoje visokih zvaničnika nastupajuće administracije bilo je među posljednjim slučajevima zaraze.

Kina je usvojila najstrožiju politiku protiv Covida i putna ograničenja s ciljem da uništi sve buduće epidemije bez obzira na cijenu, suprotstavljajući se globalnom trendu pokušaja koegzistencije s virusom.

Kritičari tvrde da je 25. godišnjica primopredaje Hong Konga značajna za Kinu koja nadzire stabiliziranje grada od masovnih prodemokratskih protesta 2019.godine, nakon provedbe zakona o nacionalnoj sigurnosti i izborne reforme koja osigurava da samo “patrioti” mogu raditi u vladinim i zakonodavnim tijelima.

Bivši vodeći policajac koji je postao civilni službenik, Lee je obećao da će održati čvrstu kontrolu nad gradom u okviru zakona o nacionalnoj sigurnosti, u skladu s kineskim suverenim interesima.

Hong Kong je predan Kini 1. jula 1997. nakon 156 godina britanske kolonijalne vladavine, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Dvije godine zatvora za bivše studente u Hong Kongu zbog poticanja nasilja protiv policije

Sud u Hong Kongu podržao pravo na životno partnerstvo ali ne i brak za LGBT osobe

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu